ЄБРР знизив прогноз зростання економіки України на 2025 рік

Зростання економіки України прогнозується на рівні 3% у 2024 році та на 4,7% — у 2025 році попри російські обстріли української енергетики, які тривають уже багато місяців.

Про це говориться у звіті Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Як зазначається, прогноз зростання на 2024 рік не змінився з травневого звіту ЄБРР, водночас знизивши з 6% прогноз на майбутній рік. 

Згідно з новим звітом, українська економіка зросла на 6,5% рік до року в першому кварталі 2024 року після зростання на 5,3% торік, яке забезпечило часткову компенсацію різкого спаду на початку війни у 2022 році. Проте це зростання уповільнилося після першого кварталу 2024 року через дефіцит енергогенерації та вищі ціни на імпортну електроенергію.

«Хоча Україна вже має достатнє зовнішнє фінансування до кінця 2024 року, затримки у залученні цих коштів у перші місяці року створили невизначеність, яка негативно вплинула на валютний курс. Українська гривня втратила близько 10% до долара США після переходу з фіксованого до керованого плаваючого курсу на початку жовтня 2023 року», — говориться у повідомленні.

Інфляція, що стабілізувалася нижче цільового рівня Національного банку України близько 5% у першій половині року, нещодавно знову почала зростати і становила вже 5,8% у липні 2024 року. 

Також у звіті «Регіональні економічні перспективи» зазначається, що короткострокові прогнози зростання для України, як і раніше, характеризуються високим рівнем невизначеності.

Згідно зі звітом, перспективи українського експорту покращились завдяки відкриттю минулого року експортного коридору уздовж узбережжя Чорного моря. Це частково зменшило пов’язану з війною невизначеність щодо безпеки використання Чорного моря для експорту з України значних обсягів сільськогосподарської продукції та інших вантажів, зокрема металів і руди. Але водночас у звіті зазначається, що це покращення може бути нівельоване проблемами з електроенергією.

Крім цього, хоча міжнародні партнери України забезпечили достатнє зовнішнє фінансування на цей рік, ситуація у 2025 році є наразі менш зрозумілою. Також зберігається гострий дефіцит на ринку праці та ризик подальшого знищення інфраструктури і виробничих потужностей, констатують у ЄБРР.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *