Продукти харчування вийшли в лідери за кредитами під страхування ЕКА

Банки за 5 місяців 2023 року надали експортерам кредитів на суму 380,76 млн грн під страхове покриття Експортно-кредитного агентства.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки України, за рахунок таких кредитів уже профінансовано або буде профінансовано виконання експортних угод на суму 1,41 млрд грн.

Загалом з моменту запуску в ЕКА страхування експортних кредитів банками було надано експортерам фінансування на загальну суму в 670,5 млн грн, що дозволило бізнесу забезпечити виконання експортних угод на суму в 4,63 млрд грн.

«Серед категорій товарів найбільш популярними залишаються електричні машини та обладнання (2,333 млрд грн), набули популярності різні харчові продукти (806,855 млн грн) та папір і картон, паперові вироби з маси, паперу або картону (312,902 млн грн). Водночас поточного року найбільші суми підтриманого експорту, зафіксовані на постачаннях харчових продуктів (група 21) — 632,171 млн грн», — говориться у повідомленні.

Сьогодні вже 8 банків співпрацюють з ЕКА для такої підтримки експорту, шість з яких (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, ПриватБанк, Кредобанк та ПУМБ) підписали з Експортно-кредитним агентством угоди про портфельне страхування наданих кредитів на виконання експортних угод. 

«Ми бачимо результат співпраці ЕКА і банків — це збережені та створені робочі місця, створений бізнес і сплачені дані. В умовах воєнного часу це великий здобуток. Тому Мінекономіки працює над тим, щоб збільшити інституційну спроможність агентства як через збільшення статутного капіталу, так і за рахунок розширення переліку інструментів, які воно може використовувати, а також через запровадження перестрахування ризиків», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *