Подальша лібералізація ринку сільгоспземель дасть $35 млрд для аграріїв

Лібералізація ринку сільгоспземель — одна з найважливіших реформ, що надають надію на залучення значних приватних інвестицій в агросектор і сільські райони.

Про це свідчать результати досліджень науковців Київської школи економіки (KSE).

«Перші підсумки другого етапу передчасні, однозначних висновків зробити не можна, проте попередні результати вельми обнадійливі. Нові учасники ринку вже збільшили обсяг угод і відповідну ціну в середньому на 13%», — зазначили в KSE.

Аналітики також підкреслили, що після старту другого етапу земельної реформи юрособи привнесли на ринок додаткову прозорість. У половині угод за участю фізосіб ціна реалізації не перевищувала мінімальну більш ніж на 1,5%, а в половині угод із землею сільгосппризначення з юрособами ціна перевищувала мінімальну більш ніж на 44%.

«Очікувані економічні вигоди від лібералізації ринку сільгоспземель для юридичних осіб можуть становити в межах 1-2,7% ВВП щорічно протягом наступних трьох років», — уточнили фахівці. 

За підрахунками експертів KSE, подальша лібералізація ринку сільгоспземель і підвищення прозорості можуть принести Україні близько $35 млрд фінансування для аграріїв і сільських жителів-власників землі, закрити дефіцит фінансування і повоєнного відновлення агросектору в розмірі понад $20 млрд, а також частково закрити майже $500 млрд дефіциту фінансування загальної реконструкції та відновлення України.

«Подальша лібералізація ринку сільськогосподарських земель і крок (України. — Ред.) до членства в ЄС включатимуть надання іноземцям (громадянам ЄС і юридичним особам) права купувати українські сільськогосподарські землі, що, як очікується, принесе ще більше вигоди», — прогнозують аналітики.

У KSE нагадали, що повномасштабне вторгнення росії в Україну завдало країні збитків, які вже 2023 року перевищили ВВП України більш ніж у 2,5 раза. 

«Попри суттєву та постійну підтримку з боку міжнародних партнерів і донорів, Україні доведеться активно використовувати власні ресурси та можливості для залучення приватного фінансування не лише для відновлення, а й для довгострокового розвитку. Тому, з погляду українського уряду, вкрай важливо зосередитися на необхідних реформах та оптимізувати політичні рішення, щоб максимально використовувати мізерні державні та донорські ресурси, а також сприяти залученню приватних інвестицій», — ідеться в дослідженні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *