НБУ врегулював діяльність Експортно-кредитного агентства

Національний банк України урегулював діяльність Експортно-кредитного агентства (ЕКА) як страховика зі спеціальним статусом.

Про це йдеться в постанові правління НБУ «Про затвердження Положення про ліцензування Експортно-кредитного агентства та умови провадження ним діяльності зі страхування, перестрахування, надання гарантій та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (№1 від 6 січня 2023 р.), що набирає чинності з 10 січня 2023 року, говориться у повідомленні регулятора.

Зокрема:

  • унормовано порядок включення ЕКА до Державного реєстру фінансових установ, ліцензування ЕКА та умови провадження ним діяльності зі страхування, перестрахування, надання гарантій;
  • установлено вимоги до системи внутрішнього контролю, системи управління ризиками, звітності, перестрахування ризиків та кваліфікаційних вимог до керівників та ключових осіб ЕКА;
  • як до страховика зі спеціальним статусом установлено вимоги до нормативу достатності капіталу та платоспроможності. Також визначено особливості формування ЕКА страхових резервів.

Зазначається, що з 7 січня 2023 року Національний банк отримав повноваження щодо регулювання діяльності ЕКА. ЕКА має привести свою діяльність у відповідність до вимог, установлених зазначеною постановою, та подати в установленому регулятором порядку документи для отримання ліцензії до 7 липня 2023 року.

Для довідки: Експортно-кредитне агентство (ЕКА) створено з метою стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження та підтримки суб’єктів господарювання-резидентів України, які здійснюють експорт товарів (робіт, послуг) українського походження, шляхом страхування, перестрахування, надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *