НБУ: Інфляція сповільнилась за рахунок гарного урожаю

Інфляція в річному вимірі в серпні сповільнилася до 8,6% і знижуватиметься надалі.

Такий прогноз зробили аналітики Національного банку України. 

Зазначається, що цінова динаміка виявилася ліпшою, ніж очікував НБУ, передусім за рахунок збільшення пропозиції продуктів харчування. Так, гарні врожаї сприяли зниженню цін на крупи, борошно, овочі та деякі фрукти.  

Водночас вагому роль у послабленні фундаментального цінового тиску мали заходи НБУ із забезпечення привабливості гривневих активів і стійкості валютного ринку.

«Загальна тенденція до зниження інфляції зберігатиметься, проте потенціал її швидкого сповільнення майже вичерпано», — вважають у банку, зазначивши, що кращі врожаї обмежуватимуть зростання цін і наступними місяцями. 

Зберігатиметься також вплив від фіксації окремих тарифів на житлово-комунальні послуги. НБУ і надалі забезпечуватиме стійкість валютного ринку для утримання під контролем курсових та інфляційних очікувань. Усе це сприятиме подальшому зниженню інфляції, вважають спеціалісти. 

З іншого боку, тиск на витрати бізнесу залишатиметься значним як через втрати, пов’язані з війною, так і через подорожчання електроенергії та пального. Цей чинник може стримувати сповільнення інфляції.

З огляду на вказане, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22 до 20% із 15 вересня 2023 року.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *