Курс гривні: чого чекати на тлі рішень НБУ

Курс гривні до кінця поточного року, вірогідно, не зміниться, а наступного долар, ймовірно, подорожчає.

Таку думку висловив керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій на сторінці у Facebook.

Він зазначив, що Нацбанк запровадив політику керованої гнучкості валютного курсу. Тобто формально офіційний курс гривні до долара буде визначатися показниками міжбанківського ринку, а не постановою НБУ №18 від лютого 2022 року. Всі інші валютні обмеження залишаються.

«Тож попит на долар на міжбанку не зросте. Може дещо впасти пропозиція валюти, оскільки деякі експортери можуть на певний час затримати її продаж через очікування, що завтра вона буде дорожче. Але то явище тимчасове», — вважає експерт.

Курс як залежав від спроможності НБУ покривати дефіцит валюти на міжбанку своїми доларовими вливаннями, так він і залежатиме далі. Зараз буде надважливим для НБУ довести, що зміна політики фіксованого курсу долара нічого на міжбанку не змінить. На думку фахівця, готівковий ринок може трохи «полихоманити», а потім він заспокоїться, коли побачить, що нічого не змінилося. 

«Усі прихильники переходу на КГКД та значна частина критиків визнають, що помітних змін на міжбанку не буде, принаймні в перспективі кількох місяців», — зазначає Олександр Паращій.

Наступного року, за його словами, ймовірно, долар подорожчає.

«Головне питання — наскільки сильно долар подорожчає. Очевидно, жодна модель не дасть точної цифри, оскільки все залежить виключно від волі НБУ. Тут головне, що девальвація гривні, якщо і буде, то не стрибкоподібною, як це було у липні 2022 року чи березні та листопаді 2014-го, а плавною. Бо тоді основною причиною девальвації була неспроможність Нацбанком тримати фіксований курс через виснаження його золотовалютних резервів. Зараз буде інакше», — запевняє він.

Водночас фахівець не виключає і сценарій, що долар на міжбанку не подорожчає наступного року за умови, коли в України налагодяться морські канали експорту. 

«Ну, щось там ближче до 38 грн/долар виглядає більш логічним», — додав Олександр Паращій.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *