Купуй українське: економісти сумніваються, що ідея кешбеку спрацює

Анонсована українською владою програма кешбеку «Купуй українське» має низку ризиків для економіки країни.

Таку думку висловив виданню Forbes старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

«В теорії кешбек дійсно може збільшити податкові надходження до бюджету, стимулювати імпортозаміщення і покращити ситуацію з платіжним балансом, зменшити тиск на гривню та золотовалютні резерви», — цитує експерта Telegram-канал ЦЕС.

Юрій Гайдай підкреслив, що головне запитання до ініціативи 一 хто оплачуватиме кешбек для українців? Якщо це будуть бюджетні кошти, то незрозуміло, звідки їх брати.

«Закриття додаткових потреб держбюджету за рахунок друку грошей означатиме збільшення грошової маси, що прискорить інфляцію. Плюс додатковий попит на власне виробництво за умови обмеженої пропозиції ще більше пришвидшить зростання цін. 

Цей негативний ефект буде більшим, ніж позитив від самої програми», — підсумував фахівець. 

З ним погодився інвестиційний банкір Сергій Фурса, який у коментарі ТСН назвав цю ідею «маразматичною». 

«Вона не спрацює і є простим популізмом. Найкращий варіант для всіх — якщо про цю ідею просто забудуть. От зараз для цього форуму її підібрали, там багато популізму було, оце «купуй українське» тощо. Протекціонізм дуже шкідливий. Я сподіваюся, що це для того, щоб зараз вийти до аудиторії. Це використали, а потім просто забудуть», — каже він.

По-перше, це не працює і ніяк не допомагає бізнесу. А по-друге, на це ж треба взяти кошти, додав експерт. 

«Ми з одного боку кажемо «воєнна економіка», і щойно розмовляли дуже довго, що грошей немає, а тут раптом кажемо: «Давайте ще кешбек зробимо, давайте ще десь грошиків візьмемо і будемо видавати». Причому неефективно, оскільки це нікому ніколи не допомагало», — висловився Фурса.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *