Бізнес просить створити інструмент для страхування українських інвестицій

Створення дієвого інструменту, який би дозволив страхувати інвестиції, є критично важливим для України.

Про це заявляє Європейська Бізнес Асоціація. 

Як зазначається, залучення інвестицій як від іноземних, так і від українських компаній для відбудови та відновлення України вкрай важливе. 

Водночас необхідною передумовою для залучення таких інвестицій, особливо в період дії воєнного стану та в умовах активних воєнних дій, є їх страхування. Так, уже почали запускатися перші міжнародні програми, які можуть використовувати іноземні інвестори в разі, якщо вони приймуть рішення інвестувати в Україну, зокрема, в Німеччині, Польщі тощо. Однак потенційні вітчизняні інвестори такими програмами, на жаль, скористатись не можуть. Тож критично важливим для України є створення дієвого інструменту, який би дозволив страхувати інвестиції вітчизняних компаній», — зазначають в асоціації. 

ЄБА підкреслює, що для запуску такого механізму було розроблено законопроєкт №9015 щодо механізмів стимулювання експортної діяльності та страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

«Він допоможе, по-перше, поставити у рівні умови українських інвесторів із зарубіжними, які мають зараз можливість страхувати свої інвестиції в експортно-кредитних агентствах своїх країн або подібних міжнародних організаціях, зокрема від воєнних ризиків. По-друге, спростить і пришвидшить процес відбору проєктів, тому що MIGA і DFC, які заявили про подібні наміри, не мають представництв в Україні», — вважають в ЄБА.

В Україні Експортно-кредитна агенція, на думку аналітиків, може виконувати цю роботу, працюючи як агент для них, або страхувати самостійно та передавати у перестрахування ризики за такими інвестиційними проєктами. 

Крім того, законопроєкт сприятиме доступу до страхування середнім компаніям, які навряд чи зацікавлять міжнародних страховиків, натомість повністю відповідають профілю ЕКА України. 

Тому Європейська Бізнес Асоціація підтримує даний законопроєкт та закликає народних депутатів Верховної Ради України до якомога швидшого його розгляду.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *