В Україні запустять перший проєкт з використання метеорадара в агро

Запуск проєкту із використання метеорадара у сільському господарстві відбудеться у Вінниці. Реалізатори проєкту — українська компанія ТОВ «Френдт» та розробники зі Словаччини MicroStep MIS та MPS System — з часом планують забезпечити високоточними даними всю країну. Для цього, за попередніми підрахунками, вистачить 7 метеорадарів.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник ТОВ «Френдт» Віталій Шуберанський та зазначив, що у європейських країнах працює багато метеорадарів для різних сфер: авіація, комунальні служби тощо, але інтерпретація даних щодо погодних умов для сільського господарства не має аналогів у світі.

Розробники інноваційної технології розповідають, що найважливішим фактором, який впливає на вирощування сільськогосподарських культур, є погода. Якщо в розрізі точного землеробства можна визначати зони продуктивності поля, агрохімічний фон, фізичні властивості ґрунтів, то погоду проаналізувати точно поки немає можливості. Водночас саме цей фактор впливає на урожайність на 90%.

З 2019 року ТОВ «Френдт» почало співпрацю з компанією, яка спеціалізується на обладнанні для метеорології, над створенням рішення, яке б дозволяло визначати кількість опадів з дуже високою точністю на кожній ділянці поля. Таким чином, буде встановлено метеорадар, який працюватиме в радіусі 200 км, та ряд додаткових датчиків та сенсорів, що допомагатимуть вирішити поставлене завдання. 

Віталій Шуберанський, засновник ТОВ «Френдт»

На першому етапі сітка відображення опадів за будь-який період буде становити 36 га. Щоб було зрозуміло — це аналогічні дані, якби у нас у кожному секторі 36 га стояла метеостанція. Я вважаю, що, маючи такі дані, ми зможемо точно виділити вплив кожного фактора на врожайність та спланувати ресурси таким чином, щоб збільшити прибуток з одного гектару.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *