Світові ціни на молочні продукти відновлюються повільніше, ніж очікувалось

Глобальні ціни на молочну продукцію в 2023 році залишаються низькими, хоча очікувалось, що вони вже відновляться.

Про це розповіла старший агроекономіст Натана Пенні з Westpac NZ, повідомляє «Інфагро».

З початку року ціни на біржові молочні продукти загалом впали приблизно на 5%, тоді як ціни на сухе незбиране молоко знизилися приблизно на 1%. 

«Китайська економіка відновилася, і в результаті ми очікуємо відновлення економічної активності в 2023 році. Після зростання на мізерні 3,5% у 2022 році ми очікуємо, що китайська економіка протягом 2023 року зросте приблизно на 6%», — додала експерт. 

Світові ціни на молочну продукцію в основному ще не змінилися, констатує Натана Пенні. Винятком на тлі загальних низьких цін є ціни на вершкове масло, які цього року зросли приблизно на 3%.  

«Це перша ознака того, що попит на молочні продукти покращується. Тим не менш, вершкове масло становить лише скромні 8% молочних продуктів, які враховуються під час розрахунку ціни на молоко, тоді як на сухе незбиране молоко припадає близько двох третин. Іншими словами, нам потрібне ширше підвищення цін, щоб це призвело до підвищення ціни на молоко», — додала вона.

Пенні очікує, що це питання того, коли, а не якщо підвищення попиту в Китаї призведе до зростання цін на молочні продукти. 

«Китай є найбільшим ринком для Нової Зеландії і має величезний вплив на світові ціни на молочні продукти. Зважаючи на це, примітно, що частка молочного експорту Нової Зеландії, що йде до Китаю, впала з 43% у листопаді 2021 року до приблизно 30% зараз. 

Інші ключові ринки Нової Зеландії в решті Азії трохи відновилися, хоча й з цінами нижчими, ніж платив Китай. Але ми очікуємо, що світові ціни на молочну продукцію зміцняться протягом 2023 року. Незважаючи на те, що зростання відбудеться пізно в цьому сезоні, це означає, що у 2023-2024 роках ціна на молоко буде високою», — прогнозує спеціаліст.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *