Rabobank: Світові ціни на молоко повільно зростатимуть

Після двох кварталів зниження виробництва молока очікується стійке, але повільне відновлення основних світових молочних ринків 2024 року.

Таку думку висловив старший аналітик із молочних продуктів Rabobank Лукас Фюсс, повідомляє Food Business News.

Експерт вважає, що в першому півріччі поточного року виробництво молока в Європі буде йти на спад, а в Новій Зеландії залишиться на стабільному рівні. У США виробництво молока може скоротитися в першому кварталі 2024 року. За даними USDA, в січні американські фермери надоїли 8,66 млн т молока, що на 1% менше порівняно до січня 2023 року.

Аналітик пояснює зниження пропозиції молока у світі несприятливими погодними умовами, низькою прибутковістю молочних ферм, а також проблемами сталого розвитку та регуляторними питаннями, що впливають на обсяги виробництва. 

«Поголів’я дійних корів у США є найнижчим з 2019 року, низька рентабельність змушує фермерів вирізати корів, а кількість телиць на заміну знаходиться на найнижчому рівні за останні десять років», — сказав він, зазначивши, що високі ціни на яловичину призводять до того, що більше молочних корів потрапляє на бойні. 

Лукас Фюсс вважає малоймовірним різке підвищення цін на молоко поточного року в умовах обмеженого попиту, оскільки на відміну від 2022 року попит на молочну продукцію слабший. 

«Тема 2024 року — повільне, але стабільне зростання цін за мірою того, як попит зміцнюватиметься, а напруженість на ринку зберігатиметься. Ймовірно, буде більше плюсів, ніж мінусів, але цього разу вони не будуть переважними», — прогнозує фахівець.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *