В Україні з початку року видали аграрних розписок на суму понад $133 млн

Згідно з даними проєкту «Розвиток доступу агросектору України до ринків капіталу» у 2023 році українські агровиробники видали 648 аграрних розписок на загальну суму 4,9 млрд грн, що еквівалентно $133,1 млн.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.

«Кредитори частіше видають кредити за фінансовими аграрними розписками, ніж за товарними. Середня сума кредиту за фінансовою аграрною розпискою становить $227 тис., а за товарною – $164 тис. Кредитування під аграрні розписки надають постачальники засобів виробництва (31%), дистриб’ютори (20%), банки (15%), трейдери-резиденти (2%), переробні підприємства (1%)», – зазначається у повідомленні.

Лідером серед регіонів України за обсягами фінансування за аграрними розписками у поточному році є Миколаївська область, Одеська та Тернопільська області посідають друге та третє місця відповідно. Лідером серед областей України за кількістю виданих аграрних розписок є Вінницька область, далі йдуть Одеська та Київська області.

«Найбільший обсяг фінансування було залучено під заставу соняшнику ($29,8 млн), кукурудзи ($25,1 млн) та ріпаку ($23,2 млн). Фінансування також надавалося під аграрні розписки на такі сезонні культури, як томати ($5,5 млн), цукрові буряки ($1,4 млн) та картопля ($0,06 млн)», – уточнюється у повідомленні.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *