Розмінування може тривати до 30 років, – Мар’яна Гінзула

Сільськогосподарське виробництво було і залишається пріоритетним напрямком економіки України, впевнена голова комітету охорони водних ресурсів Української асоціації професіоналів довкілля (PAEU) Мар’яна Гінзула. В цьому контексті розмінування і загальна проблематика сільськогосподарських земель – одна з найскладніших для держави.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ubr.ua.

«Операція з розмінування може тривати до 30 років, тому що йдеться про 10 відсотків сільськогосподарських земель, які є замінованими», – розповіла Гінзула.

Повноцінне знешкодження вибухових елементів можливе вже після перемоги, оскільки є велика потреба в залученні фахівців з-за кордону.

«Від квітня 2023 року була заява міністра оборони Олексія Резнікова, що для  розмінування України нам треба більше п’яти тисяч іноземних спеціалістів», – нагадує Гінзула.

Експертка перераховує підрозділи, що займаються гуманітарним розмінуванням в Україні. Серед них ДСНС, Нацгвардія та Нацполіція.

«Тобто це досить величезна кількість людей. Також до цього розмінування залучено 144 групи неурядових організацій, це близько 600 фахівців по всіх зонах», – каже екологиня.

За даними департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС, 70 гектарів землі щоденно обстежується спеціальними службами.

«Розмінування – пріоритетний напрямок, тож в це неможливо не вкладати коштів», – підкреслює Гінзула.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *