НБУ прогнозує зростання інфляції та цін на овочі

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС збільшить інфляцію у цьому році приблизно на 0,3 відсоткового пункта через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, передусім овочів – таку оцінку оприлюднив Національний банк України (НБУ).

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на БізнесЦензор.

«Довгострокові руйнівні ефекти від підриву Каховської ГЕС є безпрецедентно масштабними, проте повністю оцінити їх можна буде лише з часом. Варварський характер ведення війни Росією та затягування бойових дій і надалі загрожують Україні суттєвими втратами економічного потенціалу та непередбачуваними інфляційними шоками», – зазначається у повідомленні НБУ.

Нацбанк зауважує, що інфляція у травні сповільнилася до 15,3% у річному вимірі, що швидше, ніж очікувалося. Але надалі інфляція сповільнюватиметься помірнішими темпами через підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального.

За оцінками Мінагрополітики, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га, з яких збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур, на суму близько $1,5 млрд.

Зокрема, у 2021 році частка Херсонщини в загальному виробництві агропродукції закритого грунту в Україні склала понад 21%, технічних культур – понад 5%, зернових і зернобобових – понад 4%. Зокрема, на Херсонщині вирощувалося 40% баклажанів, 24% баштанних культур та 28% помідорів в Україні.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *