Капуста на Шуварі удвічі дешевша, ніж минулого року

Цьогорічна ситуація на ринку капусти особлива, оскільки цей овоч сьогодні вже подешевшав більш ніж удвічі порівняно із аналогічним періодом 2023 року. Нині середня ціна капусти нового врожаю на гуртовому ринку «Шувар» усього 25 грн/кг, минулого року в цей час вона коштувала 58 гривень. На початку травня вартість ранньої капусти зменшилась на 30% – від 37 до 25 гривень за кілограм, розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на пресслужбу «Шувар».

Ринок ранньої капусти в Україні показує яскравий приклад того, як ціни можуть змінюватися відповідно до численних зовнішніх та внутрішніх чинників. Одним із ключових факторів, що впливають на ціну, є сезонність. Капуста, як і більшість овочів, має певний сезон збору, і в періоди пікового врожаю ціни зазвичай знижуються через збільшення пропозиції. 

Цьогорічне різке падіння можна пояснити збільшенням обсягів вирощування на тлі сприятливих погодних умов. Станом на сьогодні на ринку вже присутня продукція із Закарпатської області, проте сезон ще не досягнув свого піку. До кінця травня очікується зростання пропозиції на ринку, яке підсилять виробники з інших областей та, відповідно, поступове зниження цін.

Попит на капусту, як і на будь-який інший товар, може коливатися через зміни у споживчих уподобаннях, зростання доходів населення, зміни в цінах на альтернативні продукти та інші економічні та соціальні чинники. Вплив мають також витрати на виробництво, які можуть зростати через підвищення цін на добрива, паливо, заробітну плату та інші виробничі ресурси.

Ще одним важливим аспектом є кліматичні умови. Нестабільні погодні умови можуть спричинити зниження врожайності або збільшення втрат під час зберігання, що, у свою чергу, веде до коливань цін. Втім, коли умови сприятливі, може статися збільшення врожаю, що призводить до зниження цін, як це відбувається цього року.

Загалом, ринок ранньої капусти є високо волатильним і вимагає від учасників ринку гнучкості, швидкої реакції на зміни та уважного аналізу ринкових тенденцій.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *