Как построить бизнес на выращивании винограда

Найвигідніше продавати виноград не під час сезону – тоді за ягоди можна отримати найвищу ціну.

Для будь-якого виноградаря важливо не тільки виростити лозу і зібрати з неї урожай, але й вигідно продати ягоди, а для цього необхідно знайти ринки збуту. Тут все залежить від “розмаху” господарства.

Якщо воно невелике, то можна спробувати щастя:

на місцевих продуктових ринках;
в невеликих магазинчиках та окремих супермаркетах.
Якщо винограду дійсно багато, то варто звернути увагу на:

мережі продуктових супермаркетів;
заводи з виготовлення соків та ізюму;
найближчі виноробні.

Найвигідніше продавати виноград не під час сезону – тоді за ягоди можна отримати найвищу ціну. Цей варіант підходить тим, у кого є можливість вирощувати лозу в теплиці. При традиційній культивації ви отримаєте виноград у строки, передбачені природою, а значить, в сезон. Тобто високої ціни очікувати точно не варто, зате саме в цей час ви можете продати найбільше ягід.

Якщо ви плануєте велике господарство і хочете здавати ягоди оптом на заводи соків і вин, бажано відвідати їх ще перед вибором винограду. Представники виробництва розкажуть вам, які сорти вони охочіше будуть брати, а значить, ваш вибір сортів буде не випадковим.

ВИБІР СОРТУ ВИНОГРАДУ

На сьогоднішній день ситуація на ринку наступна – перенасичення технічними сортами і нестача столових. При виборі технічних сортів опирайтеся на показники кислотності та цукристості. Краще садити найбільш солодкий виноград.

Якщо у вашому асортименті буде вся палітра винограду (чорний, білий, рожевий), то збільшиться і ринок збуту. А ще вибирайте сорти із надраннім або найбільш пізнім терміном дозрівання, тоді їх можна продати за преміальною ціною.

При виборі сорту керуйтеся двома правилами:

Переваги покупців.
Адаптація сорту під кліматичні умови України.
Ще треба для себе потрібно вирішити, куди ви будете складати виноград у першу чергу:

при виробництві соків в основному потрібні солодкі мускатні сорти (Берізка проста, Німранг, Болгарія стійка);
для ізюму вибирають сорти з великими м’ясистими ягодами з 2-3 кісточками – Дамський пальчик, Герміана. Виробництво ізюму передбачає використання кишмишних сортів;
для виробництва вина керуйтеся рекомендаціями з конкретного заводу.
Зверніть увагу на те, наскільки виноград добре лежить і транспортується. Загальне правило тут таке: чим товща шкірка і щільніша м’якоть, тим краще. Оптимальні сорти: Аркадія, Кардинал.

РОЗРАХУНОК РЕНТАБЕЛЬНОСТІ

Середня врожайність з куща становить 10-15 кг. У роздріб його продають по 25-40 грн, а оптом – по 15-25 грн. У перерахунку на гривні з одного куща можна отримати 150-600 грн. У теплиці площею 450 м² ростуть 90 кущів, таким чином отримуємо прибуток 13500-54000. Однак такий урожай лоза починає давати лише з четвертого року життя, тому окупність бізнесу дещо затягується. Зате в міру «дорослішання» винограду збільшується і його врожайність, тому з часом можна розраховувати і на більший прибуток.

Розрахунок з гектара може бути наступним:

дохід = 10 тонн х 10 грн/кг=100 тис. грн;
витрати = закладання 1 га виноградника 20 тис. грн. + установка крапельної системи 10 тис. грн;
прибуток = 70 тис. грн.
З цієї цифри потрібно відняти витрати на перевезення, оплату праці робітників, комунальні платежі, добрива, непередбачені витрати і залишиться 30-40 тис. грн чистого прибутку.

ЗБІР ВРОЖАЮ

Це дуже важливий і досить трудомісткий процес. Строки збору залежать від того, коли в ягодах встановиться оптимальне співвідношення цукру і кислоти. У середньому плоди знімають через 100 днів після цвітіння, хоча в окремі роки через температурні стрибки терміни збору можуть відрізнятися на 7-40 днів.

Існує 2 ступені зрілості винограду:

технічний (рівень цукру, кислоти, ароматичних та інших речовин відповідає вимогам типу вина, на який підуть ягоди);
фізіологічний або повний (рівень цукру досягає своєї максимальної позначки і не змінюється або змінюється незначно протягом 2-3 днів, при цьому рівень кислоти також стабільний).

Для більшості вин (шампанських, столових) спочатку настає технічна зрілість, а потім повна. Для кагорів і мускатів – навпаки.

Ягоди знімають вручну. Для збору грон з гектара потрібно близько 250 годин. Для того, щоб зібрати всі плоди за один день, вам знадобиться 30 осіб. Якщо ви плануєте здавати урожай на вино, то збирайте його в сонячну погоду, при температурі близько 20°. Неприпустимим є змішування ягід різних сортів і забарвлення. Переробка врожаю на вино повинна розпочатися не пізніше, ніж через 4 години після збору.
Вирощування винограду – досить прибуткова справа, але ви повинні розуміти, що перші ягідки ви отримаєте лише через рік, а стабільного плодоношення можна очікувати лише на 4 рік.

Зверніть увагу, що лоза має свій «ресурс», не варто перевантажувати її для отримання величезного врожаю – це негативно позначиться на кількості ягід в майбутньому.

Розраховуйте свої вкладення. Кошти знадобляться не тільки для закупівлі саджанців та будівництва теплиць, але і для купівлі добрив, оплати води і людино-годин при зборі врожаю.

Якщо ви вирощуєте виноградник у відкритому ґрунті, будьте готові до примх погоди. В даному випадку бажано своєчасно і точно виконувати всі заходи по догляду за лозою, це допоможе мінімізувати шкоду.

Не пізніше, ніж за місяць-два до дозрівання врожаю ще раз відвідайте всі передбачувані канали збуту і уточніть умови угоди.

Для початківця аграрія бажано чітко дотримуватися всіх рекомендацій, ну а у тих, хто любить і знає лозу, є місце для маневру.

Джерело: investor-ua.com

Источник: www.agroreview.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *