Головні виклики для агросектору: ліміти на землю та кредитування

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, Денис Марчук, визначив дві ключові проблеми для агросектору – збільшення лімітів на продаж землі та невизначеність щодо продовження пільгової програми кредитування 5-7-9 до березня 2025 року.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Ukrinform TV.

У своєму виступі він наголосив на проблемах, які виникають зі збільшенням лімітів на продаж землі:

«Агровиробники стурбовані збільшенням лімітів на продаж землі до 10 000 гектарів в одні руки. Нинішні умови на ринку землі не є конкурентними для того, щоб протистояти великим юридичним кампаніям, і не лише з агросфери. Аграрії, які захищають землі на передовій, стурбовані тим, що їхні підприємства можуть бути розірвані великими кампаніями, які мають фінансування».

Звертаючись до питання продовження пільгової програми кредитування 5-7-9, Марчук відзначив важливість цих кредитів для аграріїв:

«Ці кредити рятуватимуть товаровиробників. Більшість цих коштів будуть спрямовані на перекредитування, на жаль, не на розвиток».

Всеукраїнська аграрна рада неодноразово зверталася до влади з проханням відтермінувати збільшення лімітів на продаж землі на час війни, але наразі рішення не прийнято. Щодо фінансової підтримки, Марчук вказав на недолік у підтримці середнього бізнесу:

«Хоча в уряді обіцяють через Державний фонд гарантування певні фінансові інструменти для малих агропідприємств, які обробляють до 500 га, середньому бізнесу не запропонували жодної підтримки».

За словами Марчука, у 2023 році збитки товаровиробників у рослинництві сягнули понад 3 млрд євро. Тому дуже важливо, щоб програму пільгового кредитування продовжили, оскільки це буде вагомою підтримкою для аграріїв.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *