Фермерка з Дніпропетровщини розширила виробництво сиру в прифронтовій зоні завдяки гранту від Corteva Agriscience

Євгенія Молчанова, власниця дніпропетровської сироварні «Зелений Гай», коштом гранту від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience збільшила виробництво сиру на 150%, створила нові робочі місця та організувала навчання інших фермерів в прифронтових областях. Грант був отриманий в рамках освітньо-грантової програми TalentA восени 2023 року. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на пресреліз Corteva Agriscience.

До повномасштабної війни Євгенія Молчанова займалася переважно сироварінням та зеленим туризмом. Але з 2022 року через військові дії, які велися неподалік ферми, підприємство втратило зв’язки з постачальниками якісного молока і вирішило перейти на повністю закритий цикл виробництва із власними тваринами.

Серед сусідів Євгенії багато хто евакуйовувався та залишав їй свою худобу, а також ферма стала прихистком для тварин, яких евакуйовували з зони бойових дій, тож станом на кінець 2023 року на території утримувалося понад 600 тварин – корови, телята, коні, поні, мули, свині, кабани, кролі, різноманітні птахи. Але оскільки таке вимушене розширення поголів’я та створення виробництва якісного сиру із закритим циклом виробництва вимагало нових знань про бізнес, Євгенія взяла участь у освітньо-грантовій програмі TalentA-2023 від Corteva Agriscience та стала переможницею конкурсу грантів, завдяки якому реалізувала проєкт «Підвищення безпеки та ефективності виробництва харчових продуктів» на своїй сироварні.

Коштом гранту від Corteva в цеху сироваріння встановлено нове обладнання, що зробило продукцію цеху більш безпечною та дозволило збільшити виробництво сиру на 150% до кінця року. Також на фермі та виробництві були створені нові робочі місця, а взимку проведено навчання фермерських практик близько 10 фермерів з Дніпропетровської, Харківської, Запорізької, Херсонської областей. 

«Вести бізнес, розширювати виробництво неподалік фронту – багатьом це здається невиправданим ризиком. Але ж це наша земля, тут живуть люди, які мають працювати, мають їсти якісну продукцію. Для нас це дуже важливо і тому ми надзвичайно цінуємо підтримку, віру в наш проєкт та наш бізнес, які ми отримали від Corteva Agriscience. Це надихає нас робити ще більше заради кращого майбутнього», – говорить Євгенія. 

«Наближені до фронту території є надзвичайно вразливими з погляду продовольчої безпеки. Локальне виробництво, яке забезпечує людей продуктами та дає їм роботу, потребує всілякої підтримки і захисту. Тому з боку Corteva, яка опікується продовольчою безпекою по всьому світу, є дуже важливим допомагати таким проєктам, давати можливість учасницям програми TalentA продовжувати працювати та розвиватися, роблячи свій внесок в Перемогу», − говорить Анна Бабіч, менеджерка з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Центральній та Східній Європі, координаторка та голова експертної ради Програми TalentA в Україні.

Освітньо-грантова програма TalentA реалізується Corteva в України за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України заради розвитку жіночого фермерства та зміцнення сільських громад через розширення можливостей з освіти та доступу до фінансів для фермерок з сільської місцевості вже чотири роки поспіль. Протягом повномасштабної війни TalentA є одним з соціальних проєктів, що підтримуються Corteva для підтримки українців, на що загалом з початку повномасштабної війни компанії виділила понад 2 млн дол. США. 

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *