Блокада кордону: проти чого протестують фермери

Ввечері 11 лютого в районі перетину кордону «Яготин – Дорогуськ» з боку Польщі місцеві фермери напали на вантажівки з українським зерном, зрізали замки на машинах та висипали збіжжя на дорогу. Водії машин викликали поліцію. І хоча нападників зафіксовано на відео, правоохоронці не поспішають вживати заходи.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на censor.

За тиждень до цих подій польські митники інформували українських колег, що з 9 лютого розпочнеться блокування кордону польськими фермерами у пункті пропуску «Ягодин- Дорогуськ», і буде тривати до 9 березня.

Впродовж місяця протестувальники планують пропускати через український кордон лише одну вантажівку в годину в обох напрямках. Безперешкодно проїжджатимуть лише автобуси. Поляки обіцяли також не блокувати гуманітарну допомогу та цистерни із паливом на вʼїзд до України.

Попри обіцянки блокувати рух лише вантажівок, інший пункт пропуску «Шегині» у Львівській області вранці 9 лютого було заблоковано повністю.

Через дії польських фермерів загальмувався рух і на інших пунктах.

12 лютого на двох заблокованих польськими протестувальниками пунктах  на кордоні з Україною –«Ягодин» і «Рава-Руська» – очікує 1050 вантажівок.

За минулу добу, через пункт пропуску «Ягодин» кордон перетнуло лише 145 вантажівок, 5 з яких в напрямку Польщі і 140 – в напрямку України. До блокування цього напрямку за добу там перетинали кордон 1200-1400 вантажних транспортних засобів в обох напрямках, інформують у Державній прикордонній службі. 

Черга на приблизно із 1000 вантажівок зібралась у напрямку пункту «Краківець». Цей напрямок не блокувався і не блокується, але черга виникла через блокування інших напрямків.

Чому польські фермери блокують український кордон

Блокадою українського кордону польські фермери протестують проти політики Європейського зеленого курсу та відкриття ринку ЄС для сільгосппродукції з України.

Європейський зелений курс – програма, розроблена Європейською Комісією з метою зробити Європейський континент кліматично нейтральним, зокрема зменшити викиди парникових газів до 2030 року мінімум на 50%. Від країн- членів ЄС план вимагає нових правил, законодавства щодо циркулярної економіки, оновлення будівель, біорізноманіття, сільського господарства та інновацій.

У сільському господарстві мова йде про скорочення використання пестицидів на 50%, добрив на 20%. Вимагається вдвічі зменшити застосування антибіотиків фермерськими та аквакультурними господарствами. Натомість розвивати дружнє до навколишнього середовища органічне фермерство. За «Європейським зеленим курсом» до 2030 року під органічне фермерство має бути задіяне до 25% усіх сільськогосподарських земель на території ЄС.

Однак фермери зеленим курсом не задоволені. На їхню думку, він вимагає великих додаткових видатків, що робить сільгоспвиробництво в ЄС неконкурентним з виробниками за його межами.

Наприклад, з продукцією українських фермерів, до яких таких вимог не висувають. Проте продовжують безмитний ввіз українського збіжжя на територію ЄС ще на один рік.

Джерело: propozitsiya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *