Agritechnica 2023: переможці номінацій та українські компанії на виставці

Вперше на виставці Agritechnica 2023 був представлений український стенд

Agritechnica 2023 відбулася. Захід традиційно проходив в Ганновері, Німеччина. Вперше на виставці був представлений український стенд. 

33 вітчизняні компанії представили свою продукцію, незважаючи на виснажливу війну, складні економічні умови та турбулентний ринок. Українські аграрії викликають повагу та захоплення, адже не просто не зупиняються у розвитку, а ще й освоюють нові ринки.

А тепер давайте пригадаємо детальніше, чим нам запамʼятається Agritechnica 2023 та які новинки представили там українські компанії. Та хто уклав контракти і вже навесні вийде в поле з оновленим техпарком.

Зірки сезону

Отож, переможцем конкурсу «Трактор року 2024» (Tractor Of The Year 2024) стала компанія Claas за її гусеничний трактор Xerion 12.650 Terra Trac. 

«Дизайн трактора дійсно крутий, але не менш крута «начинка», тобто технічні рішення, які тут застосовуються і основні вузли цієї машини. На машині встановлений двигун Mercedes-Benz об’ємом 15,6 л, економічний і потужний. Всього буде 3 варіанти потужності в цій моделі 550, 600 і 650 к.с. Трактор буде доступний як в колісному варіанті, так і на гусеничному ходу», — розповів Юрій Філатов, продукт-менеджер «Клаас Україна».

Як стверджує Юрій Філатов, аграрії з різних країн виявляють зацікавленість моделлю, і попит на гусеничний трактор Xerion 12.650 Terra Trac в даний момент перевищує виробничі можливості. В Україні очікується поява Xerion 12.650 Terra Trac з 2025 року.

У номінації «Найстійкіший трактор» (Sustainable TOTY) переміг електричний трактор Fendt e 107 V Vario. 

Це перший у своєму роді на ринку повністю електричний спеціалізований трактор. Його потужність понад 60 к. с.. Його акумулятор має ємність 100 кВт-год, що гарантує запас ходу приблизно від 4 до 7 годин при частковому навантаженні, наприклад, під час обрізки, косіння або обслуговування доріг.

У номінації «Кращий спеціалізований трактор» (Best of Specialized) перемогу здобув Landini Rex 4-120 GT.

У категорії «Кращий універсальний трактор» (Best Utility) переможцем став McCormick X5.120 P3-Drive.

Українські компанії на міжнародній арені

Цьогоріч на виставці Agritechnica 2023 свої новинки презентували 33 українські виробники сільгосптехніки.

Найбільший виробник елеваторної техніки в Україні — KMZ Industries — теж представив свою продукцію. Незважаючи на те, що європейський ринок для компанії не є новим, її глобальні плани включають подальше розширення продажів за кордоном, зокрема експансію не лише в найближчі країни, але й в віддалені регіони.

За словами генеральної директорки KMZ Industries Валерії Калашник, основна кількість замовлень на обладнання компанії KMZ Industries надходить від сусідніх країн, зокрема Молдови, Польщі, Угорщини і країн Балтії. Також є запити з Індії, країн Середньої Азії та Африки. Однак в 2023 році справжнім лідером експортних продажів є Румунія.

Війна суттєво вплинула на режим роботи, але обсяги виробництва залишаються стабільними, оскільки сільськогосподарська індустрія країни продовжує свою діяльність.

«Якщо казати глобально, то, не дивлячись на війну, і минулого року, і цього замовлень вистачало. Нам пощастило, галузь працює. Проблеми зі зберіганням, з відвантаженням зерна не дають можливості нашим аграріям зупинятися. Вони продовжують будуватися, може не так агресивно, не так швидко і не такими великими обсягами. Тому наше виробництво працювало щодня і працює зараз», — говорить Валерія.

Валерія зазначила, що наразі будується більше проєктів саме для зберігання, а не для переробки зерна. Масштаби будівництва різні: від маленьких до дуже великих об’єктів.

«Наша продукція використовується і у виробників, і на переробних підприємствах. Наразі фокус — на зберіганні і на перевалці, а не переробці. Особливо це стосується підприємств, що знаходяться ближче до кордону. Західні регіони були найбільш активні, їхня активність розпочалася до початку повномасштабного вторгнення, але зараз маємо справжній пік, і це логічно», — додала Валерія Калашник.

Компанія Egritech на міжнародній виставці сільськогосподарської техніки Agritechnica 2023 представила бункер-перевантажувач БНП-30 ЄС, спроектований спеціально для європейського ринку.

Руслан Івчик

провідний конструктор Еgritech

«Представили наш агрегат для європейського ринку. Ми зробили по всіх сертифікованих вимогах бункер-перевантажувач для європейського ринку. Він трохи відрізняється від українського більш специфічними вимогами стосовно дорожнього руху, безпеки та інших напрямків».

Бункер-перевантажувач БНП-30 оснащений стандартною комплектацією з нахилом вивантажувальної системи. За висловами Руслана Івчика, ця модель пропонує різноманітні модифікації, підвіски та опції, що можуть бути адаптовані до конкретних потреб фермера.

Компанія A.TOM, яка є українським виробником навісного обладнання, має намір розширити свою присутність на ринку Східної Європи. 

«Перед Agritechnica ми попередньо домовились з кількома десятками потенційних дилерів саме в Західній Європі. У нас є дилери в Молдові, в Казахстані, в Грузії та Литві, але на виставці вже були предметні перемовини з бельгійською та голландською компаніями щодо дилерства», — розповідає Ян Бондаренко, керівник відділу продажу та оренди техніки для переробки сільськогосподарських відходів в компанії A.TOM. 

На виставці була представлена новинка від A.TOM — наповнювач біг-бегів з ваговою системою, яка наразі є бестселером компанії та користується великим попитом. Також були представлені відвал для силосу, яким можна вантажити зерно, захват для колод, крім того 1,3-кубовий ківш-захват для компосту, який відзначається особливістю — при знятті бокових стінок може бути трансформований для використання у завантаженні, наприклад, лісу.

Компанія Elvorti виставила свої найбільш популярні машини, спеціально адаптовані під європейського фермера, на міжнародній агровиставці Agritechnica 2023. Усього український виробник представив п’ять агрегатів різних напрямків: це універсальна навісна пневматична сівалка Vega 6 Profi, механічна зернова сівалка, навісна зернова сівалка Astra 3, культиватор для міжрядного обробітку просапних культур та причіпний обприскувач Tetis 24.

«Ми презентуємо на Agritechnica 2023 свої найпопулярніші машини, але вибрали саме ті моделі, які плануємо реалізовувати і продавати на ринку ЄС. Якщо для прикладу порівнювати наші сівалки з аналогічними європейськими виробниками, то в нас співвідношення ціни та якості нічим не гірше, ніж у них. Ми купуємо метал із-за кордону, його якість висока, але ціна за наші машини, навіть якщо ми будемо доставку робити, наприклад, в Німеччину, буде значно нижчою, ніж вартість аналогічного агрегата європейського виробника», — Діна Ярова, спеціалістка з маркетингу компанії Elvorti.

Мобільний розвантажувач/завантажувач вагонів РВМ-180 був представлений компанією Kobzarenko («Завод Кобзаренка»). Про це пише Kurkul.com. За словами директора заводу Дмитра Кобзаренка, розвантажувач обладнаний шнековою системою на рамі з ходовою системою, що включає 8 горизонтальних шнеків і один розкладний вертикальний шнек. РВМ-180 має раму на шасі з колесами, що дозволяє транспортувати його за допомогою звичайного трактора.

Дмитро Кобзаренко

директор «Заводу Кобзаренка»

«Попит на такий продукт стрімко зріс, через те, що росіяни зупинили роботу наших портів і збіжжя пішло залізницею. І якщо раніше ми продавали 20 одиниць цієї спецтехніки на рік, то минулого року ми їх продали 100. В цьому році планували продати ще 100 одиниць, наразі продано вже 80».

«Завод Кобзаренка» на виставку привіз чимало зразків техніки. Зокрема, тюковіз ПТ-18, який може перевозити 18 тюків чи зсувний причіп ТЗП-27 з гноєрозкидачем, вантажністю 18,8 т та об’ємом 30 м3. 

Дмитро Кобзаренко

директор «Заводу Кобзаренка»

«ТЗП-27 між собою ми називаємо «Австрія Edition», тому що продукт дуже полюбився в цій країні. Здавалось, що треба для повного щастя? А в цій моделі все вирішив додатковий ліхтар, який підсвічує праву сторону причепа. Тому що в Австрії  на дорогах серпантини й трактористам треба бачити, де край причепа. Додаткові ліхтарі та захист зробили цю модель допрацьованою і ми бачимо, як зростає зацікавлення до неї».

А добре всім відомий холдинг «НІБУЛОН» під час міжнародної виставки Agritechnica 2023 підписав контракт з компанією Claas на поставку 29 одиниць сільгосптехніки у 2024 р. Про це повідомив Traktorist.com.

Нове обладнання дозволить департаменту агровиробництва «НІБУЛОНу» зайти у весняно-польові роботи сезону 2024 з новою технікою. У компанії розраховують, що це дасть змогу в стислі терміни якісно здійснювати основні технологічні операції, і заощаджувати пальне та інші ресурси.

Команда ТОП-менеджменту агрохолдингу «НІБУЛОН» на чолі з Андрієм Вадатурським провела зустріч з представниками правління CNH Industrial і Тайтен Машинері на міжнародній виставці Agritechnica 2023 в Ганновері, Німеччина. Спілкувались про майбутню співпрацю та спільні погляди на майбутнє.

Також холдинг уклав угоду на придбання 13 сівалок виробництва німецької компанії Horsch.

А що новенького у міжнародних компаній?

Бренд Valtra, що входить до складу корпорації AGCO, представив на Agritechnica 2023 нове 6 покоління тракторів серії S. Ці трактори володіють двигунами від 280 до 420 кінських сил і представляють собою найбільші та найпотужніші моделі в асортименті фінського виробника.

Про це в ексклюзивному коментарі Traktorist.ua повідомив керівник відділу продажу в регіонах Східної та Центральної Європи Олексій Кутін.

«Наша новинка, яку ми презентуємо вперше для світового огляду — серія S — машина 6 покоління, що значно відрізняється від своїх попередників, зокрема дизайном. Можу сказати, що ось так буде виглядати й наше наступне покоління машин, тобто цей дизайн інтегрує майбутні оновлені моделі, які ми будемо бачити в наступні роки. До цих пір серія S виготовлялась у Бове на нашому французькому заводі, а з наступного року ця машина повертається додому і ми почнемо виробництво у Фінляндії — трактор матиме підпис «Made in Finland». Для багатьох фермерів дуже важливо те, що машини фінського виробника будуть виготовлені саме у Фінляндії», — повідомив Олексій Кутін, керівник відділу продажу в регіонах Східної та Центральної Європи.

Massey Ferguson, ще один бренд корпорації AGCO, представив ринку нову серію тракторів 9S, яка складається із 6-ти моделей потужністю від 285 до 425 к.с., включаючи дві найпотужніші моделі — 9S.400 та 9S.425. Трактори такої потужності раніше були відсутні у портфоліо бренду Massey Ferguson.

Антон Костирко

директор із маркетингу у Східній Європі AGCO

«Таким чином, Massey Ferguson, як бренд, у черговий раз демонструє, що ми дослухаємося до всіх аграріїв, і у тому числі — до аграріїв України та Східної Європи. Наші існуючі та потенційні клієнти в Україні були одними з найактивніших ініціаторів створення машини потужністю понад 400 к.с. Так, дійсно, нам усім довелося зачекати певний час, але ніщо ідеальне та добре не створюється миттєво. Сьогодні можна із упевненістю сказати, що час, який знадобився Massey Ferguson на розробку та створення серії 9S, не пройшов даремно і ми отримали той трактор, який насправді потрібен для наших аграріїв. Однозначно час очікування вартував отриманого результату!».

Чеський виробник сільськогосподарської техніки BEDNAR представив 11 нових продуктів на міжнародній виставці сільськогосподарської техніки Agritechnica 2023. Про ці новинки розповів Михайло Кришко, директор BEDNAR в Україні. Серед новинок були і три сівалки:

  • MATADOR MO для технології Strip-Till. Сівалка здійснює різні варіанти висіву: однорядний, широкорядний, суцільний, вузький чи широкі дворядні посіви.
  • DIRECTO NO — сівалка по технології прямого посіву, яка має однодисковий сошник та є актуальною в посіві зернових та проміжних культур, особливо в регіонах, де відчувається дефіцит вологи.
  • EFECTA CM — широкозахватна 12-метрова сівалка з об’ємом бункера 12 000 л. Така машина, за словами Михайла Кришка, буде цікава господарствам із зембанком від 2-3 тис. га, адже може сіяти від 200 гектар за добу.

Австрійський виробник сільгосптехніки — компанія Pöttinger представила на міжнародній виставці Agritechnica 2023 нову модель просапного культиватора FlexCare V, який призначений для знищення бур’янів механічним способом. Та нову модель штригельної борони TineCare V12200, яка призначена для ультрамілкого обробітку ґрунту і знищення бур’яну в фазі білої нитки.

Про це пише Traktorist.ua зі слів керівника відділу продажу техніки Pöttinger в Центральному регіоні України Антон Петренко.

Звісно, що це далеко не всі новинки та цікавинки Agritechnica 2023. Щоб переповісти усе побачене нашими журналістами, не вистачить і тижня. Сподіваємось, що ці фото та тезисна інформація про найцікавіше допомогла вам відчути атмосферу найбільшой європейської виставки сільгосптехніки.

Софія Ярошенко, Latifundist.com

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *