Зменшення урожаю кукурудзи позначиться на експорті

Урожай в Україні цього року буде меншим порівняно з минулим роком.

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє пресслужба ВАР.

Він зазначив, що аграрії зібрали близько 33 млн т нового врожаю. Проте несприятливі погодні умови негативно вплинули на пізні зернові та олійні культури, що може призвести до втрат понад 15%. Зокрема, врожай кукурудзи, якщо посуха продовжиться, не перевищить 22 млн т.

«Така ситуація негативно вплине як на доходи аграрних підприємств, так і на експортний потенціал України», — вважає Денис Марчук.

Він нагадав, що морським коридором з 16 серпня 2023 року український аграрний сектор зміг експортувати понад 43 млн т зернових. 

«Уже в цьому маркетинговому році вдалося реалізувати більше 7 млн т агропродукції, що на 60% більше, ніж у цей період торік. Проте зменшення врожаю кукурудзи через погоду на 10 млн т позначиться на  обсязі експорту», — додав заступник голови ВАР.

Традиційними ринками збуту української продукції залишаються Азія, Африка та Близький Схід. Водночас значно посилилася присутність України в ЄС завдяки можливості безмитної торгівлі.

«Ми наростили свою присутність у Європейському Союзі, реалізувавши понад 15 млн т кукурудзи, торгуючи з такими країнами, як Німеччина, Іспанія та Італія. Це є важливим поштовхом для збільшення експорту не лише сировини, а й продуктів харчування з доданою вартістю», — наголосив Денис Марчук.

Квотні обмеження на експорт до ЄС також є відчутними для українських виробників.

«Ми вже вичерпали квоти на деякі товари, такі як мед, овес, яйця, цукор, і найближчим часом можемо вичерпати квоти на курятину. Проте для зернової групи про такі скорочення не йдеться. Посуха торкнулася і ЄС, і надлишку зерна там не очікується», — сказав Денис Марчук, висловивши сподівання, що в новому маркетинговому році експорт української агропродукції перевищить 40 млн т.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *