Зернотрейдери намагаються штучно знизити ціни

Трейдери намагаються спекулювати на кризі у Червоному морі, зростанні фрахту в світі та інших глобальних проблемах, аби довести, що ціна на пшеницю та кукурудзу має бути нижчою, ніж зараз.

Таку думку висловлюють аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у межах ВАР.

Зазначається, що темпи експорту з України на 22 січня 2024 року складають понад 1 млн т пшениці. На січень трейдери законтрактували 1,5 млн т цієї культури. На лютий також йдуть досить активні продажі — вже 1,3-1,4 млн т законтрактованої пшениці. Також є невеликі продажі на березень. Водночас запаси пшениці знаходяться на достатньому рівні.

«На ринку імпортерів цінники стоять практично без змін. Єдиний покупець, який намагається купувати відносно дешевше, — це Туреччина. Іспанія та Італія знизили ціну всього на $2. Величезного падіння на експортних ринках немає. До того ж трейдери намагаються проштовхувати наративи про обвал ринку через проблеми у Червоному морі та здорожчання фрахту. Особливо намагаються закупити дешевше фуражну пшеницю. Але чіткого фактора, який потягнув би ціни вниз, немає», — кажуть аналітики.

У портах Дунаю пшениця коштує $180-185 за тонну із прогнозом збільшення у лютому. В портах Одеси — $184-189. А на кордоні з Румунією — $220-225/т.

Ідентична ситуація склалась на ринку кукурудзи. На січень законтрактовано 3,2 млн т. На лютий уже продано 2,8 млн т. На березень законтрактовано 1 млн т.

«Падіння ціни в імпортерів майже не відбулось. Єгипет як купував по $215-220 за тонну кукурудзи, так і продовжує. В Європі ціни теж стабільні. Навіть те, що наші великі експортери минулого тижня вийшли в порт Констанца і почали продавати великі обсяги цієї культури, суттєво не знизило ціни. Хоча трейдери і тут намагаються значно занизити вартість», — додали експерти.

На кінець січня кукурудза в портах Дунаю продається за $160-165 за тонну. В одеських — $150-155. Аналітики прогнозують підвищення цін на цю культуру в лютому.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *