Збільшення культур у сівозміні підвищує шанси заробити

Фермерське господарство «Соната» (Чернігівська обл.) планує навесні розширити перелік вирощуваних сільгоспкультур, адже якщо на ринку виникне дефіцит якоїсь із них — ціна зросте.

Про це розповів голова господарства Іван Якуб у своїй колонці на AgroTimes.

«Оскільки вгадати, яка культура «вистрелить», неможливо, краще розширити сівозміну. Це збільшить шанси заробити, та й для здоров’я ґрунту буде краще. Зокрема, планую повернути до сівозміни овес та просо. Це не нові культури для мене, сіяв їх і раніше, але на кілька років відмовився. А тепер, наприклад, щодо вівса бачу непогані перспективи з реалізації. До того ж він потребує менше добрив і на наших землях дає хороші врожаї за менших затрат. При цьому ціна на нього вища, ніж, наприклад, на пшеницю», — пояснює фермер.  

Також із ярих тут сіятимуть горох, соняшник та сою (насіння сої власне), а з озимих мають ріпак і пшеницю. А ось від кукурудзи повністю відмовилися через відсутність власної сушарки, що робить її вирощування невигідним.

«Для інвестицій зараз не найкращий час, коли навіть на дотриманні технології доводиться заощаджувати. І якщо фінансова ситуація не покращиться, частину площ, імовірно, залишу під паром, щоб земля відпочила», — додає Іван Якуб. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *