Залежність України від імпортного фундука знижується

Україна за підсумками 2023 року імпортувала близько 950 т фундука, а експортувала — 55 т. Для порівняння, 2021 року імпорт склав 1,5 тис. т, а експорту майже не було.

Такі дані в коментарі журналу «Садівництво по-українськи» навів аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО Євген Кузін, пише AgroTimes.

«Україна досі є нетто-імпортером фундука, хоча виробництво місцевого фундука потроху зростає, — констатував експерт. — З одного боку, зниження імпорту відбулося через збільшення місцевих обсягів. З іншого — це більше все ж таки відбиває падіння споживання через виїзд мільйонів людей за кордон».

Щодо волоських горіхів, то їх експорт останніми сезонами знижувався через експансію країн-конкурентів і брак якісної продукції в Україні. Незважаючи на збільшення частки сортових волоських горіхів на українському ринку, багато його операторів досі орієнтуються на горіхи, зібрані в старих насадженнях та в населення, а попит на таку продукцію на світовому ринку менший.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *