Українські садівники скаржаться на відсутність бджіл

Садівники у деяких регіонах України повідомляють про відсутність бджіл у садах, які зацвіли майже одночасно.

Спостереженням цього незвичного факту діляться учасники тематичних груп садівників у соцмережах, пише SEEDS.

Дописи про відсутність бджіл залишають мешканці Київщини, Черкащини та Дніпропетровщини. Водночас садівники Полтавщини та Запоріжжя пишуть, що у них бджоли і джмелі літають біля дерев. 

Натомість пасічники відповідають у коментарях, що бджолині сім’ї ще слабі, і бджоли ще не встигли наростити кількість, а потепліло цього року аж занадто раптово — сади цвітуть як ніколи рано.

Водночас садівники припускають, що неймовірна спека не дозволяє виділятися нектару, тому бджоли не відчувають його і не літають до садів. 

Як зазначає директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва, різке підвищення температури та швидке цвітіння садів в Україні та країнах ЄС навесні можуть призвести до більш короткого періоду цвітіння та плодоношення дерев, що може вплинути на сезонність продукції та її врожайність.

«Також зміна температури може спричинити стрес у рослин, що робить їх більш уразливими для хвороб, шкідників та ушкоджень. Такі різкі перепади температур призводять до дисбалансу в природі та зменшення біорізноманіття», — визнає вона. 

За словами експерта, садівники України зазначають, що час цвітіння дерев вплинув на взаємодію рослин із бджолами та іншими полінізаторами, які харчуються нектаром.

«До того ж різке цвітіння може вимагати раннього старту садівницьких та сільськогосподарських робіт, а також змінити плани збирання врожаю. Це все істотно впливає на агроекологічну систему», — зазначає Катерина Звєрєва.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *