Україна збільшить виробництво олійних культур

Виробництво олійних в Україні цьогоріч зросте завдяки сої.

Про це свідчать результати опитування, проведеного «АПК-Інформ» у лютому-березні поточного року. 

«Соя залишається однією з найпривабливіших культур у ціновому плані для українських аграріїв, внаслідок чого 2024 року очікується збільшення посівної площі під даною культурою. Згідно з опитуванням, переважна більшість респондентів, що займаються вирощуванням сої, планує або залишити площі під соєю без змін (82% опитаних), або збільшити (16% опитаних). Збільшення відбуватиметься як завдяки зменшенню площ сівби під озимими, так і за рахунок соняшнику чи інших ярих культур», — зазначають аналітики.

Згідно з прогнозом «АПК-Інформ», посівна площа під соєю 2024 року може зрости до 2,3 млн га (+19% до 2023 р.), що стане новим рекордом для галузі (поки що максимум для даної культури складав 2,2 млн га в 2015 р.). Виробництво соєвих бобів в Україні очікується теж на рекордному рівні й, за попередньою оцінкою, може досягнути 6 млн т (+17%).

Водночас фахівці прогнозують, що площа під соняшником суттєво не зміниться: більшість респондентів, які займаються вирощуванням олійної, планують залишити посіви без суттєвих змін (87% опитаних). А ті, що планують їх скоротити чи збільшити, в основному сповіщали, що це відбудеться за рахунок площі під ріпаком.

«Наша оцінка посівної площі під соняшником 2024 року поки що складає 5,8 млн га, що майже на рівні 2023 року. За сприятливих погодних умов урожай олійної може скласти 13,9 млн т (+1% до 2023 р.), що все ще поступається довоєнному показнику», — зазначають аналітики «АПК-Інформ».

Посівна площа під ріпаком 2024 року, найвірогідніше, скоротиться з причини сухої осені, внаслідок чого деяка частина аграріїв прийняла рішення відмовитись від сівби озимої олійної. Проте трохи більше половини опитаних сільгоспвиробників, які посіяли озимий ріпак восени 2023 року, повідомили, що посіви знаходяться в доброму або відмінному стані (51% опитаних). Ще близько 43% сповіщали про задовільний стан посівів олійної та лише 5% — про незадовільний.

Площа ярого ріпаку може зрости цьогоріч до рекордного показника, зважаючи на його цінову привабливість, але загальна посівна площа під озимим та ярим ріпаком, за попередньою оцінкою експертів, скоротиться на 6%. Однак усе одно цей показник залишиться досить високим порівняно з попередніми роками, склавши близько 1,4 млн га. Урожай може скоротитися на 9% — до 4,2 млн т.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *