Україна — друга у світі за виробництвом високоолеїнового соняшнику

Високоолеїновий соняшник займає близько 7-10% від загальної посівної площі культури в Україні. Цей сегмент все ще вважається нішевим, але має великі перспективи.

Таку оцінку озвучив генеральний директор «MAS Seeds-Україна» Сергій Тимошенко, пише ІА «АПК-Інформ». 

«У довоєнні роки на піку посівні площі соняшнику в Україні сягали 6,5 млн га. Поточного року посіяли 5,3 млн га. Зниження зумовлене війною (окуповані території, воєнні дії, зруйнована або втрачена військова техніка, обстріли та заміновані території, високі ціни на добрива та енергоносії тощо)», — сказав він, зазначивши, що ситуація впливає на загальну ціну високоолеїнової олії.

Фахівець додав, що на сьогодні Україна посідає друге місце у світі за виробництвом ВО соняшнику після Франції. Цього року площі дещо зменшилися через зниження премії, але світовий попит на ВО олію перевищує виробництво.

«Світовий попит на ВО олію складає 2 млн т, а виробництво — всього 1,85 млн т. Тобто очікується дефіцит ВО олії — він почнеться з листопада-грудня. І це призведе до збільшення ціни. Зростання премії до її максимальних значень очікується до кінця 2024 року. Основний драйвер збільшення попиту на цю продукцію — галузь HoReCa», — уточнив спікер.

За прогнозами, наступного року Україна засіє соняшником близько 5,5 млн га, якщо окуповані території не буде повернуто.

Соняшник все ще залишається однією з найприбутковіших культур на ринку, підкреслив Сергій Тимошенко, зазначивши, що фермери вагаються щодо посіву ВО соняшнику через нестабільність цього сегменту.

«Я вважаю, що краще — сіяти. У гіршому випадку ви зможете продати ВО соняшник як звичайний. Витрати на гектар однакові, але якщо буде премія — отримаєте додаткову маржу. Є дуже великі надії, що премія буде досить суттєва поточного року», — вважає експерт.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *