Врожаї без добрив: Фермер змінив класичну систему на технологію Овсінського

Джерело фото: Суспільне

Змінити класичний обробіток сільгоспугідь на технологію Овсінського з мінімальним обробітком ґрунту для фермерського господарства було вимушеним кроком. Але з часом прийшло розуміння в правильності прийнятого рішення, оскільки чимало заощаджується на пальному.

Про це розповів фермер із Хмельницького району Михайло Блонський, пише «Суспільне». 

«Добрива у 2022 році коштували 40 тисяч за тонну. Я їх не купував, бо це дорого. Зараз вирощую сою і не даю ніяких добрив. Всю солому, всі органічні рештки залишаємо в полі, не вивозимо, так ґрунт і удобрюється», — зазначає Михайло Блонський.

Він розповідає, що засіває поля власноруч змайстрованою сівалкою, яку зробив із запчастин від різних агрегатів, адже з 60 га полів не має таких прибутків, щоби купити нову сучасну сівалку.

«Вони вартують від 15 до 100 тисяч доларів. Для фермера це дуже дорого. Віддати все в одну сівалку й лишитися без солярки«, — говорить аграрій.

За словами Михайла Блонського, нова технологія дозволяє заощаджувати: «Економія в мене значна на паливі — на 1 га орієнтовно 30 л. Відколи я перейшов на цю технологію, я краще став заробляти. Не більше, а краще. Урожай збираю не більший, але менше витрачаю».

Урожай, каже, збирає ненабагато менший, ніж аграрії, які оброблять угіддя класичним методом: «У 2022 році я зібрав 55 ц/га пшениці. Ті, хто обробляє класичним методом, збирали 6-7 т/га».

Сою фермер сіє щороку, адже ця культура невибаглива і добре продається. Крім того, вирощує пшеницю, ячмінь, гречку й соняшник: «Зараз вже, коли я відмовився від обробітку, слід дотримуватися сівозміни. Потрібно, щоб сівозміна була хоча б чотири-п’ять культур».

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *