В Україні прогнозують зростання цін на ячмінь

Високий попит на тлі низької пропозиції зберігається на ринку ячменю. Можна очікувати подальшої активізації ринку із середини січня та зростання цін.

Такий прогноз зробили аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у межах ВАР.

«На січень уже законтрактовано 150-160 тис. т українського ячменю, багато угод припадає на Іспанію та Італію, є контракти з постачаннями до Китаю. Якщо дивитись на фуражну групу зернових, то ячмінь зараз найбільш доступний за ціною, що приваблює імпортерів. Можна очікувати, що Україна в січні експортує  щонайменше 150-160 тис. т, а, можливо, постачання ячменю на зовнішні ринки сягнуть 200 тис. т. Україна навіть у довоєнний період не мала стільки продажів у січні. Високий попит на ячмінь можна очікувати і в лютому», — зазначають аналітики.

Водночас запаси ячменю в Україні є достатніми для активної торгівлі. На початок січня вони становили 3,5-3,6 млн т. Прогнозний показник запасів на 1 лютого — 3,2 млн т.

«Ціни знаходяться на рівні $145-150 за тонну на базисі СРТ Одеса. Переробники індикативно озвучували 4400-4700 грн/т, але за такими низькими цінами реально ніхто не торгує. Можна очікувати, що ціни сягнуть 5000-5200 грн/т вже до кінця тижня. Надалі, зважаючи на зростання курсу долара, ціни можуть сягнути 6100 грн/т», — додають фахівці.

ЄС активізує закупівлі після 15 січня, буде контрактувати постачання ячменю на лютий і березень — у цей період можна очікувати зростання ринку, і на попиті ціни на ячмінь, вочевидь, будуть підтягуватися догори.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *