Сферу ГМО необхідно врегулювати до вступу України до ЄС — Мінагро

Відповідний реєстр та систему контролю вирощування ГМ культур необхідно створити вже зараз, щоб чітко володіти інформацією щодо обсягів та площ їхнього виробництва. Найбільше це стосується сої. 

Про це заявив перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький, пише пресслужба Мінагрополітики.

«Треба чітко зрозуміти переваги продукції без ГМО на світовому ринку. Зокрема, це стосується вирощування генно-модифікованої кукурудзи. Позиція Мінагрополітики — не дозволяти її вирощування та будь-який обіг на території України. Що стосується цукрового буряку і ріпаку (в Україні за інформацією учасників ринку все ж таки є досвід культивування цих ГМ культур), то наша пропозиція — відтермінувати заборону їх вирощування мінімум на вісім років: три — до старту закону, а потім — ще п’ять перехідних років», — розповів Висоцький. 

За його словами, міністерство спільно з представниками Європейського Союзу, народними депутатами та стейкхолдерами доопрацювали законопроєкт, врахувавши більшість зауважень та застережень.

«Що стосується ГМО, то це питання біологічної безпеки і жодних компромісів тут не буде. І всі питання в цій сфері необхідно врегулювати до моменту вступу України до ЄС», — додав Тарас Висоцький.

Зазначимо, що впорядкувати вирощування ГМ культур в Україні має Закон «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№ 5839).

Читайте також: Вирощування ГМ-культур — не панацея від хвороб і шкідників. Та й економія сумнівна. Інтерв’ю з Юрієм Дробязко

Його головною метою є виконання зобов’язань України за Угодою про Асоціацію між Україною і їхніми державами-членами. Він проводить комплексний перегляд існуючого регулювання у сфері ГМО, у тому числі в частині державного контролю за обігом ГМО, імплементувавши в законодавство України європейські правила регулювання сфери ГМО. Також законопроєкт сприятиме детінізації ринку обігу ГМО та створенню зрозумілих і прозорих правил для ведення бізнесу, пов’язаного з генномодифікованими організмами.

Нагадаємо, портовий термінал, який в середньому експортує 2-3 млн т зерна на рік, матиме додаткові витрати в $1-1,5 млн тільки на аналізі ГМО у разі ухвалення законопроекту № 5839 щодо легалізації вирощування ГМО в Україні.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *