Преміальний сегмент ринку овочів та фруктів дуже звузиться

Преміальний сегмент плодоовочевого ринку, який зростав в Україні до війни, дуже звузиться.

Такий прогноз в авторській колонці журналу «Садівництво по-українськи» робить аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit Євген Кузін, пише AgroTimes.

«Конкуренція там буде вищою, і вигравати її можна буде продуктами з доданою вартістю, новими маркетинговими підходами, новим пакованням, сортами та технологіями», — прокоментував експерт.

Непреміальний сегмент теж нікуди не дінеться, продовжив Кузін, але здебільшого там будуть конкурувати за ціною. Тобто ті люди, чиї доходи впали, у споживанні орієнтуватимуться на дешевий продукт, що в умовах зростання собівартості буде досить негативним фактором для фермерів.

«Економічного дива найближчими роками очікувати не варто, — сказав аналітик. — За час незалежності Україна втратила 10 млн населення, а це 10 млн споживачів овочів і фруктів, і майже стільки ж (за різними оцінками — 9 млн) вона втратила за 2022 рік війни».

Щодо повернення людей, експерти дивляться на це досить песимістично. Крім того, ті, хто залишився у країні та споживає овочі, багатшими не стали. П’ята частина економить на базових потребах, зокрема на фруктах та овочах.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *