Посуха завдає значної шкоди посівам сої та кукурудзи в Аргентині

Кількість опадів в Аргентині, світовому лідері з експорту соєвого шроту і ключовому постачальнику кукурудзи, була найнижчою за останні три десятиліття. Посіви, які й так знаходяться у стресі, залишаються під впливом негативних факторів, пише Карен Браун у своїй колонці на Reuters.

Посіви сої та кукурудзи в Аргентині все ще знаходяться на ранніх стадіях розвитку, відстаючи від нормального, оскільки посуха, викликана Ла-Нінья, сповільнила сівбу. Ця затримка може мати позитивні наслідки, якщо посушлива погода зміниться, але, за прогнозами, брак вологи збережеться щонайменше протягом наступних двох тижнів.

Протягом останніх кількох днів у деяких регіонах зернового поясу країни випали непогані опади, а в деяких районах за останні два тижні їх кількість склала близько 51 мм. Для порівняння, середня кількість опадів у січні, найвологішому місяці року в зерновому поясі, становить близько 119 мм.

«Але Аргентина починає новий сезон зі значним дефіцитом вологи, враховуючи, що Ла-Нінья, прохолодна фаза екваторіальної частини Тихого океану, тримається вже третій сезон поспіль. Протягом останніх місяців 2022 року посуха була найгіршою щонайменше за 35 років, приблизно на 44% нижче норми і на 34% сухішою, ніж за аналогічний період минулого року», — додає Карен Браун.

Посуха та спека знизили врожай сої та кукурудзи в Аргентині у 2022 році до чотирирічного мінімуму, але зараз посіви перебувають у ще гіршому стані. Проте багато галузевих прогнозів, включаючи прогнози USDA, передбачають підвищення виробництва сої та кукурудзи в цьому році порівняно з минулим.

За даними Зернової біржі Буенос-Айреса станом на 29 грудня, близько 28% сої в Аргентині знаходилося в задовільному або поганому стані в порівнянні з 25% тижнем раніше. Тільки 10% були в доброму або відмінному стані, в порівнянні з 12%. Це в порівнянні з 57% добрим або відмінним і 8% задовільним або поганим станом на тому ж тижні минулого року.

Що стосується кукурудзи, то 28% були у задовільному або поганому стані на минулому тижні, в порівнянні з 26% тижнем раніше і значно вище, ніж рік тому (8%). Частка кукурудзи у доброму або відмінному стані склала 15%, що не змінилося в порівнянні з попереднім тижнем, але значно гірше, ніж 58% в минулому році.

Читайте також: Богдан Костецький: Навесні ми отримаємо мільйон тонн некондиційної кукурудзи

Ці оцінки можуть не враховувати останні опади, але будь-яке поліпшення умов на цьому тижні може незабаром погіршитися через прогнозоване поєднання сухої та теплої погоди до середини місяця.

Раніше повідомлялося, що експорт сої з України у 2022 році склав 1,99 млн т, що на 81,6% більше р/р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *