Покривні культури + озимі: які технології застосовують аграрії у посушливих районах

Сільгоспвиробники Дніпропетровської області вишукують найбільш оптимальні технології, щоб мінімізувати втрати урожаю від змін клімату.

Про це розповів голова ГО «Виробники амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда виданню «Куст».

Він поділився досвідом колеги, який отримує хороший урожай озимого ячменю навіть у посушливих умовах. 

«Він сіє восени суміш різних покривних культур. Після опадів вони мають почати розвиватись і до кінця осені дають вегетативну масу, яка буде органічним добривом для наступного року. І у цю суміш покривних культур він кидає 20-30 кг озимого ячменю. Так ніхто не робить. Але що виходить: він вирощує льон, фацелію, ріпак, суданку, олійну редьку, гірчицю. Приморозок їх прибирає, і на полі залишається один ячмінь, але ж який гарний. На наступний рік він практично нічого не робить і збирає від 3 до 5 т зерна ячменю», — розповів фермер.

Також Олександр Дуда зазначив, що інший колега, який працює на Харківщині, на одному з полів проводить промисловий експеримент. Він вирощує на ньому соняшник, потім — озиму пшеницю і у той же рік ще засіває покривні культури і знову соняшник. 

«У результаті за 10 років вони підняли рівень гумусу на 1%. А природа робить це за 100 років. Це підтверджує, що кліматичні зміни можна побороти якісним підходом до землеробства», — додає сільгоспвиробник.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *