Підрив Каховської ГЕС: Україна недоотримає 2 млн т різної агропродукції

Джерело фото: 24tv.ua

Україна щороку недоотримуватиме близько 2 млн т різних видів сільськогосподарської продукції через катастрофу на Каховській ГЕС.

Таку думку у телеефірі висловила аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

«Традиційно на півдні України вирощувались зернові, олійні та овочеві культури. Якщо для українського ринку важливими є саме овочеві культури, що вирощувались на цих територіях, то для світового ринку — олійні та зернові», — цитує її слова УКАБ у Facebook.

Експерт підкреслила, що наразі затоплено близько 10 тис. га земель на Правобережжі України і в рази більше на Лівобережжі. Однак лівий берег України поки що частково окупований, тож не можна детально оцінити всі ці втрати.

Світлана Литвин, аналітик УКАБ

Однак найбільш важлива втрата  це неможливість здійснювати на півдні подальше зрошення ґрунтів. Каховське водосховище допомагало зрошувати близько 600 тис. га землі, де вирощувались овочі, зернові та олійні культури. Оскільки вода пішла, то такої можливості наразі не буде. Відповідно Україна буде недоотримувати близько 2 млн т різних видів сільськогосподарської продукції щороку, що еквівалентно $1,5 млн.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *