Названо два фактори, через які зростають ціни на картоплю

Названо два фактори, через які зростають ціни на картоплю

Початок 2024 року тішить виробників картоплі рекордними цінами. Станом на середину січня картопля залишається найдорожчим складником у борщовому наборі українців.

Львівщина не стала винятком: ціни на картоплю на торгових майданчиках області у середині січня сягнули 19-22 грн/кг, говориться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА у Facebook.

«Цього сезону ціни на картоплю на Львівщині й в Україні в цілому формуються під впливом двох важливих факторів. По-перше, внаслідок відносно низьких цін у попередні кілька сезонів комерційні виробники скоротили виробничі площі під картоплею на користь дорожчих позицій, таких як морква та капуста. По-друге, низькі ціни на картоплю спонукали населення не тільки до зменшення виробничих площ, а й до зменшення обсягів заготівлі картоплі на зиму. Відповідно, сьогодні пропозиція картоплі на ринку є помітно нижчою, а попит на початок року, навпаки, є нетипово високим порівняно з попередніми 3-4 роками. Це дозволяє цінам рости», — розповідає керівник департаменту Тетяна Гетьман.

За оперативними даними департаменту, в 2023 році промислове виробництво картоплі та виробничі площі скоротились вперше після впевненого зростання останні 5 років. Площі та урожай у населення також помітно зменшились  порівняно з 2022 роком.

Водночас за обсягами виробництва Львівщина залишається одним із найбільших  регіонів, які забезпечують картоплею цілу Україну. На теренах області збирають до 10% всього українського врожаю картоплі. Майже 50% промислового обсягу виробництва картоплі області забезпечують два господарства. Але комерційний сектор виробляє лише 4% валового обсягу картоплі. Решта врожаю збирає населення, тому навіть незначне скорочення виробничих площ у цьому сегменті суттєво впливає на регіональний баланс попиту та пропозиції картоплі.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *