На Запоріжжі очікують на втрати урожаю озимих через морози

У Запорізькій області під урожай 2024 року засіяли 116 тис. га озимими культурами (пшениця, жито, ячмінь та ріпак). Це на 11 тис. га більше, ніж торік.

Проте через нещодавні морози частина врожаю може бути втрачена, повідомляє «Суспільне».

Так, головний агроном одного з фермерських господарств області Анатолій Авраменко розповів, що через значні морози може бути втрачено до 20% врожаю озимих культур.

«Рослини були повністю під льодовою кіркою, а це не дуже добре для зимування озимих культур. Коли ґрунт і рослина вкриті кіркою, там починається газоутворювання. Озима пшениця перестає дихати і потім починає задихатися, починається випрівання, вимокання озимих і випадіння», — пояснив він. 

Зараз же на рослинах залишилося 30% льодової кірки. За словами Анатолія Авраменка, якщо надалі не буде морозів і значних опадів, втрат урожаю ріпаку бути не повинно, на відміну від озимої пшениці.

«Зараз льодова кірка є, але вона неповна. Втрати будуть, де є нерівні поля, є блюдця, там буде вимокання, випрівання рослин, випадіння буде однозначно», — прогнозує фахівець. 

Уже тиждень вкриті льодовою кіркою і плодові дерева, розповів головний агроном іншого фермерського господарства Андрій Стефановський. Проте завдяки вчасному обрізанню гілок та правильному догляду дерева залишились неушкодженими.

«Я дивився всі бруньки і пагони — все ціле. Для порівняння — у приватному секторі дерева вже мають ушкодження камбію, а це як судини, які передають живлення на бруньки. Розрізаємо і дивимось, що місцями є коричневе», — додав він. 

Назвати точні втрати врожаю після цьогорічних морозів агрономи зможуть наприкінці січня для озимих та в середині лютого для кісточкових та плодових культур.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *