На Хмельниччині заклали 6 га енергетичної верби та тополі

Команда «Хмельницького енергетичного кластера» підвела цьогорічні підсумки проєкту «Вирощування енергетичних культур як складова енергонезалежності громад».

Проєкт стартував у березні й тривав до кінця серпня в Крупецькій, Ганнопільській та Берездівській громадах Шепетівського району, що на Хмельниччині, повідомляє «Суспільне».

Як розповів голова правління ГО «Хмельницький енергетичний кластер» Степан Кушнір, вперше в Україні громади отримали маточний розсадник енергетичних культур, які через два роки можна буде використовувати для опалення своїх комунальних закладів. 

«На сьогодні ми вже закінчили проєкт. Всі етапи, які ми передбачили, реалізовані. Зокрема, три громади під ключ отримали материнські плантації енергетичної верби і тополі. Створено по гектару кожної рослини — сумарно 6 га, було висаджено понад 100 тис. саджанців», — розповів він. 

За словами Степана Кушніра, в средньому тополя і верба прийнялися на понад 90%, верба краще, тополя трохи гірше, хоча є плантації, де культури показали себе по-різному. 

«До прикладу, верба більш схильна до вологи, і в період, коли ми її висаджували, вологи було дуже багато — тому вона добре вкорінилася. Почалася посуха, і в цей період росла тополя, тому що вона не така вибаглива до опадів. І, власне, тому ми й обрали ці дві культури, щоб побачити, як вони себе покажуть у певних кліматичних умовах, і щоб громада могла врахувати всі ризики. Так, якщо одна культура засохне, то інша може її замінити. Наразі громади вже самостійно обслуговують свої плантації», — пояснив він.

У межах проєкту громади також отримали спеціальну техніку — кожна по щепорізу, щоб у майбутньому перебивати тріску цих енергетичних культур.

Проєкт реалізує ГО «Хмельницький енергетичний кластер» за фінансової підтримки міжнародної програми «U-LEAD з Європою». Загальний бюджет проєкту близько 2 млн грн.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *