Модернізація системи меліорації на Чернігівщині збільшить урожай на 25%

Організація водокористувачів «Плави» (Чернігівська обл.) планує провести модернізацію меліорованої мережі, що дозволить збільшити виробництво сільгоспкультур на 25%.

Про це розповів засновник організації водокористувачів «Плави», керівник фермерського господарства Дмитро Ковбаса, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

«На території обслуговування ОВК «Плави», а це понад 900 га, переважно легкі ґрунти зі значним вмістом піску, які потребують двостороннього регулювання водного режиму. Створюючи організацію водокористувачів, ми запланували відновити непрацюючу меліоративну систему на наших піщаних ґрунтах, щоб ефективно регулювати водний режим. Як ми це будемо реалізовувати? Розчистимо канали від дерев та чагарників, сформуємо стінки і дно каналів та встановимо насосне обладнання для закачування води у водосховище, а також поливні системи кругової дії та крапельного поливу», — розповідає він.

Наразі осушувальна система представляє собою наливне водосховище площею 44 га, 10 км осушувальних каналів, 13 км збиральних та огороджувальних каналів, які мають незадовільний технічний стан, адже не обслуговувалися більше 25 років.

Дмитро Ковбаса зауважує, що модернізація осушувальної системи «Плави» дозволить забезпечити не тільки скидання поверхневих вод і зниження рівня ґрунтових вод до осушувальної норми, а й подачу води для зволоження ґрунту в посушливі періоди року.

«Спочатку ми плануємо відновити функціонування понад 20 км меліоративних каналів, що забезпечить надійне регулювання водно-повітряного режиму під час вегетаційного періоду та зведе до мінімуму втрати урожаю на меліорованих землях від шкідливої дії вод. 

У результаті модернізації меліоративної мережі ми плануємо засіяти понад 800 га наразі забур’янених та облогуючих земель, що збільшить виробництво сільськогосподарської продукції в регіоні як мінімум на 25%. І, що важливо, розчищення каналів матиме позитивний ефект не лише для нас як для аграріїв, а також позитивний соціальний ефект, зокрема усунення загрози підтоплень населених пунктів на території ТГ, додаткове фінансування для розвитку аграрного бізнесу в регіоні, додаткові надходження до місцевих бюджетів, що покращить добробут населення нашої громади», — додає Дмитро Ковбаса.

Зазначається, що в Чернігівській області майже 300 тис. га осушених земель, які обслуговують понад 340 осушувальних систем.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *