ЄС може піти на поступки Россельхозбанку заради зернової угоди — FT

ЄС розглядає пропозицію дозволити Россельхозбанку, що перебуває під санкціями, виділити дочірню компанію, яка відновить зв’язок із глобальною фінансовою мережею. Це може допомогти зберегти «зернову угоду», дія якої закінчується 17 липня.

Про це повідомляє Financial Times.

«План, запропонований москвою в ході переговорів за посередництва ООН, дозволить Россельхозбанку створити дочірню компанію для обробки платежів, пов’язаних з експортом зерна, за словами п’яти осіб, знайомих з обговореннями. Новій організації буде дозволено використовувати глобальну систему обміну фінансовими повідомленнями SWIFT, яка була закрита для найбільших російських банків після вторгнення в Україну минулого року», — пише видання.

За словами двох людей, ця ідея була розцінена її прихильниками як «найменш поганий варіант» отримати підтримку путіна для продовження «зернової угоди». Офіційні особи кажуть, що погрози росії розірвати угоду цього разу виявилися більш серйозними, ніж під час попередніх переговорів про продовження.

Читайте також: Зерновий коридор: росія заблокувала в територіальних водах Туреччини майже 30 суден

«Це підкреслює, наскільки західні уряди відчайдушно намагаються зберегти угоду про експорт зерна, яка також є фінансовою порятунком для України, враховуючи її величезний сільськогосподарський сектор», — йдеться у матеріалі.

Міністр закордонних справ росії сергій лавров минулого тижня заявив, що москва не бачить причин погоджуватися на продовження «зернової угоди» через, за його словами, «обурливу» поведінку західних країн щодо своїх зобов’язань.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *