Фермер на Львівщині втратив урожай через прорив греблі

Фермерське господарство «Поляна» на Львівщині втратило урожай сої та гречки на 200 га у Розвадові через прорив греблі на річці Нежухів.

Про це «Львівському порталу» повідомив місцевий фермер Петро Фітьо.

За словами фермера, надзвичайна ситуація на дамбі сталася ще 12 червня. Рівень води на полях сягав одного метра, весь врожай фактично знищено, а вода повністю не зійшла й досі.

«Усе через прорив дамби на річці Нежухів. Коли почало затоплювати угіддя, я навіть не зміг під’їхати до місця витоку. Поля накрило метровою товщею води. Лише на третій день мені самотужки вдалося перегородити місце пробою дамби важкою технікою. Увесь урожай на суму понад 18 млн грн знищено», — повідомив Петро Фітьо.

На переконання фермера, причиною прориву греблі стали не лише грозові дощі, а й засмічене русло і канали річки Нежухів, які ніхто не очищує, а фермери не мають законних прав проводити такі роботи.

«Наразі у сільській раді Розвадова створили комісію, зафіксований акт, що в результаті прориву дамби затоплено угіддя ФГ «Поляна». Звісно, що було б добре, якби відшкодували заподіяні збитки, але я маю сумніви щодо цього», — зазначив Петро Фітьо.

Фермер також розповів, що для провадження господарської діяльності ним було взято кредити, які планував погашати за рахунок прибутку від реалізованих культур. Утім, через прорив дамби посів майже повністю знищено, а серед угідь валяється мертва риба.

«Я не хочу робити колотнечі під час війни, але причиною знищення угідь стала не лише негода, а й безвідповідальність посадовців облводгоспу, в яких на балансі ці зрошувальні канали та греблі, які просто занедбали. Без компенсації збитків наше господарство вимушено припинить існування. Сподіваюся, що до цього не допустять, адже в наш час має активно працювати кожне сільськогосподарське підприємство, оскільки від цього залежить наша продуктова безпека», — переконаний Петро Фітьо.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *