Ефект від застосування мулу для відновлення ґрунтів сягатиме до 26 млрд грн

Україна має велике водне дзеркало і достатній потенціал для відновлення пошкоджених сільгоспземель завдяки донним відкладенням.

Про це йшлося під час презентації результатів дослідження на цю тему українських науковців, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Фахівці вивчили досвід іноземних країн, а також провели низку досліджень та лабораторних аналізів зразків мулу, відібраного у рибогосподарських водоймах Волинської, а також Харківської областей. Дослідження показали, що за вмістом основних елементів удобрення донні відкладення не поступаються, а подекуди переважають за показниками органічні добрива.  

«Видалення донних відкладень зі ставків зможе закрити одразу два важливих питання. Це забезпечення екологічного догляду за водними об’єктами та відновлення пошкоджених ґрунтів під час воєнних дій. У складі донних відкладень є важливі мікроелементи й речовини, які необхідні для відновлення деградованих, малопродуктивних чи пошкоджених ґрунтів. Тож, очищаючи водойми від мулу, ми можемо його використовувати як добриво для сільгоспземлі», — зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

В Україні понад 40 тис. ставків, у яких щорічно накопичується від 45 до 60 млн т донних відкладень. Із них 30-35 млн т варто видаляти для підтримки безпечного екологічного середовища. У складі донних відкладень є вуглець, азот, фосфор, калій, мікроелементи й інші речовини, які необхідні для удобрення ґрунтів.

«Потенційний еколого-економічний ефект від застосування донних відкладень для відновлення ґрунтів оцінюється у 22,4-26,1 млрд грн», — розрахували фахівці.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *