До екологічних підходів у своїй діяльності найбільше вдаються плодоовочівники

Більшість представників малого та середнього сільгосппідприємництва України вважають, що агровиробництво негативно впливає на стан довкілля.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного влітку 2023 року Центром екологічних ініціатив «Екодія» з агенцією Sapienza, повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Серед основних причин було названо: застосування хімії, розорювання степів, осушення боліт, неналежне поводження з відходами, а також інтенсивний обробіток, внаслідок якого відбувається деградація ґрунтів.

Зазначається, що чимало фермерів, опитаних методом глибинних інтерв’ю, зазначили, що не зовсім розуміють, що таке екопрактики у агробізнесі. Більшість із них пов’язують екопрактики суто з органічним виробництвом, водночас зазначають, що не бачать економічного обґрунтування цього підходу для своєї діяльності.

«Однак деякі з учасників опитування вже в процесі спілкування виявили, що все-таки вони впроваджують деякі практики в своїх господарствах, які дозволяють зменшити або попереджають негативний вплив на довкілля. Можливо, вони не завжди так очевидно асоціюють це з якимись конкретними прикладами методів», — розповіла фахівець з екологізації сільського господарства Центру екологічних ініціатив «Екодія» Анна Даниляк.

Щонайменше частина респондентів інтуїтивно вже застосовує якісь із цих практик, однак наразі їм просто бракує ціліснішого розуміння щодо екологічного менеджменту в сільському господарстві.

Більшість учасників онлайн-анкетування зазначили, що екопрактики необхідно впроваджувати та дали доволі високу оцінку пріоритетності їх впровадження. Середній бал становив 7,7 із 10 можливих.

«Більшість респондентів, що надали високу оцінку в цьому питанні, зазначали, що вже використовують екологічні підходи у господарюванні. Найпріоритетнішими (10 балів) екопрактики назвали респонденти, що вирощують овочі, фрукти, ягоди», — зазначають в асоціації.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *