Держстат підбив підсумки агровиробництва у 2022 році

Робота агропромислового комплексу України у 2022 році значно постраждала через війну.

Про це свідчать дані Державної служби статистики, пише «Економічна правда».

«Серед усіх напрямів агропромислового виробництва найбільше постраждала основа українського агроекспорту — зерно. Втрата у 2022 році понад 32 млн т врожаю, або 37,4% відносно 2021 року суттєво вдарила по галузі та економіці країни загалом», — пише видання. 

Через окупацію територій та бої в прифронтових регіонах найбільших втрат, 75-80%, зазнали врожаї в Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Також з економіки випала Херсонщина, яка більшу частину 2022 року перебувала під окупацією.

Дещо менше врожаю, 40-50%, втратила Харківщина, яку деокупували восени. Схожі цифри зафіксовані в Миколаївській, Одеській та Вінницькій областях.

Протилежна й унікальна ситуація спостерігалася лише з гречкою, урожай якої у 2022 році зріс на 39%. 

Овочів у 2022 році в Україні зібрали на 24,4% менше, ніж у 2021-му. В абсолютних цифрах це втрата 2,4 млн т продукції, половина з яких — томати. Урожай помідорів упав удвічі, тому що їх найбільше вирощували на Херсонщині. 

Картоплярство, яке зосереджене в інших регіонах, майже не постраждало: зменшення становило статистичну похибку: лише 2% до показників 2021 року.

Компенсувати втрачені обсяги виробництва Херсонщини допомогли Черкаська (+5%) та Одеська (+15%) області. 

«Неочікуваний приріст показала Сумська область, яка була частково окупованою навесні, межує з рф і потерпає від ворожих обстрілів. Регіон наростив виробництво капусти, картоплі та інших овочів», — додають аналітики.

Крім того, у 2022 році внутрішнє вирощування фруктів скоротилося на 10,2%, деякі плоди постраждали більше. Якщо винограду зібрали лише на 2% менше, то яблук — на 12%, а полуниці — на 13%.

Фрукти теж вимушено мігрували з традиційних регіонів їх вирощування. У 2022 році Черкащина та Кіровоградщина наростили врожаї на 30% та 26% відповідно. Також більше фруктів стали вирощувати на Львівщині (+9%).

Серед областей є нові лідери за окремими продуктами. Так, на Миколаївщині зібрали майже вдвічі більше винограду, ніж за рік до цього, що зробило область другою найбільш виноградною в Україні. Черкаська область увірвалася в десятку регіонів за вирощуванням вишні.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *