Ціни на соняшник лихоманитиме в залежності від блекаутів — думка ‎

Ракетні обстріли рф території України, а як наслідок посилення енергетичної кризи, може негативно вплинути на ціну соняшника. За відсутності блекаутів, ціни навпаки можуть зрости.

Про це йшлося під час брифінгу, організованого аналітичним центром кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Аналітик Олексій Тартаковський розповів, що вимкнення енергії може знизити попит з боку вітчизняних переробників, оскільки заводи працюють на електроенергії, а перехід на дизельні генератори занадто підніме ціни на кінцеву продукцію, тому наразі є недоцільним.

«На практиці переробні заводи вимикають не більше, ніж на 2-3 години на добу, і це є прийнятним. Якщо рф продовжить знищення енергетичної інфраструктури, тоді в Україні почнуться проблеми з переробкою, і аграріям потрібно буде орієнтуватись більше на експорт‎», — розповів аналітик.‎

Водночас продовжує аналітик, ЄС не здатна буде переробити обсяг українського соняшника. Зокрема, Румунія і Болгарія спеціалізуються на переробці сої, і фактично не мають переробних потужностей для соняшника. 

«За такого сценарію ціни на соняшник можуть значно впасти», — вважає Олексій Тартаковський. 

Проте, якщо забезпечення заводів електроенергією не погіршиться, прогнозую Олексій Тартаковський, ціни на соняшник до кінця грудня можуть зрости до 20 000 грн/т.

«Є ризики, що ціни на соняшник дещо знизяться у найближчі два тижні, але це не є трендом,  потім показники повернуться на вищі позначки. Головний чинник —  покриття заводів сировиною. Після падіння цін найближчий тиждень до 16-17 тис. грн/т на умовах СРТ завод, до кінця грудня ціни на соняшник можуть зрости до 20 тис. грн/т», — прогнозує аналітик.

Читайте також: «‎Навіщо Європі наша олія, коли ми туди експортували майже 2 млн т соняшника»‎ 

Нагадаємо, що експортерів звільнили від обов’язкових «експортних депозитів» на збіжжя.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Источник: www.latifundist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *