Ціни на цибулю в Україні зростають швидше, ніж минулого сезону

Середня оптова ціна на цибулю в Україні сягнула 14 грн/кг ($0,48). Це на 40% більше її вартості на початку збирання пізніх сортів у серпні.

Оптові ціни на цибулю в Україні зараз зростають швидше, ніж минулого сезону, коли до весни вони оновили всі історичні рекорди, повідомляють аналітики EastFruit. Тоді ціна на цибулю сягнула 48 грн/кг ($1,31), а роздрібні ціни були ще вищими.

«На відміну від минулого сезону, коли перспективи зростання цін на цибулю не піддавалися жодним сумнівам, цього року ситуація кардинально інша. І хоча більшість учасників ринку твердо вірить у зростання цін на цибулю до весни, дуже часто саме більшість і помиляється у своїх прогнозах», — говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Водночас, за його словами, цього сезону перспективи падіння цін на цибулю до весни також не є очевидними.

«На цей час ціни на цибулю найнижчі в країнах Центральної Азії, а найвищі — в ЄС. У Польщі ціна переважно стабільна і становить близько $0,41 за кг, що лише на 3 центи вище, ніж в Україні. У Молдові ціни зростають, але там цибуля на 10 центів дешевша, ніж в Україні. Нагадаємо, що Молдова імпортувала з України цибулю до вторгнення російських загарбників», — зазначають аналітики. 

І додають, що загалом рівень цін на цибулю наразі можна вважати звичайним для цієї пори року, якщо відкинути сезони з явним надлишком і сезони з явним дефіцитом продукції. Тому поточні ціни на цибулю також не дають жодних підказок щодо перспектив ціноутворення.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *