Більшість озимих у задовільному стані: важливо їх підживити і обробити

Погода у кінці другої – на початку третьої декади лютого продовжувала утримуватися тепла, як для цієї пори року.

Опади у вигляді мокрого снігу та незначного дощу пройшли локально майже на всій території країни, говориться в аналітичній довідці НААН, опубліковані на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.  

Зазначається, що ґрунт в основному талий, лише у вранішні години спостерігається його промерзання на глибину 1,5-2,0 см. На сьогодні сніговий покрив майже скрізь відсутній, ґрунт на полях сильно зволожений.

«Аномально тепла погода у першій декаді, плюсові температури у другій декаді лютого призводять до малоактивної, а в окремі дні — до більш активної вегетації озимих культур. Раннє її відновлення, коли переважають довгохвильові червоні промені, сприяє ростовим процесам, нагромадженню надземної маси. Рослини мають більше часу для регенерації пошкоджених за зиму тканин», — пояснюють науковці. 

І зазначають, що цьогоріч на деяких посівах спостерігається значне пошкодження листків унаслідок дії низьких температур при недостатній висоті снігового покриву. 

Конус наростання у рослинах озимих зернових культур здоровий, опалесцентний, з оцінкою 5 балів.

«Обстеження фітосанітарного стану посівів озимих зернових культур показало, що переважна більшість рослин знаходиться у задовільному стані. Виявлено незначний розвиток борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, збудники цих хвороб збереглися на 1-7 % рослин. Небезпека пошкодження озимих культур залишається на посівах, де тривалий час утримуватиметься застій великої кількості води», — додали в НААН.

Експерти підкреслюють, що на даний час особливу увагу варто сконцентрувати на підготовці та проведенні першого азотного підживлення, а також превентивному внесенні фунгіцидів, що забезпечують ефективність за понижених добових температур. 

Погодні умови, що склалися у лютому, сприяють життєдіяльності мишоподібних гризунів. На обстежених площах на 1 га озимих ріпаку та пшениці нараховано від поодиноких нір до 1-2 заселених колоній.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *