Бавовникова совка може знищувати до третини врожаю соняшнику. Як боротись

На полях Дніпропетровщини соняшник активно пошкоджують бавовникова совка та клопи. Ці шкідники можуть призвести до серйозних проблем.

Про це повідомляють у агродепартаменті LNZ Group. 

«Бавовникова совка: гусениці можуть руйнувати до 30% врожаю. Їх може бути до трьох поколінь на сезон, але найбільша шкода завдається на третьому поколінні. Як правило, це відбувається в період формування кошика соняшнику. Гусениці бавовникової совки завдають шкоди листовому апарату рослини, обмежуючи площу для фотосинтезу. Це призводить до порушення процесів росту та розвитку соняшнику. Додатково гусениці можуть пошкоджувати корзинки соняшнику, створюючи в них отвори. Це відкриває можливість для проникнення інфекцій, зокрема різноманітних видів гнилей. Це не тільки погіршує якість урожаю під час збору, але й призводить до його втрат на рівні від 10 до 30%», — коментують агрономи.

Клопи: ягідні та лугові — найпроблемніші з них. Вони висмоктують сік з рослини, змушуючи листя в’янути. Пошкодження сім’янок у пізні фази викликає некроз частини насіння. У результаті зменшується маса 1000 насінин та їхня щільність, до 5% знижується олійність, до 10% підвищується кислотне число олії. 

Рекомендації для боротьби:

  • Превентивні заходи: ретельно оглядайте свої посіви, слідкуючи за ознаками пошкодження та наявністю шкідників.
  • Час для дії: плануйте обробку поля перед або після цвітіння, особливо коли виявлено 6-8% рослин із гусеницями.
  • Вибір інсектицидів: оберіть ефективний інсектицид.
  • Перед цвітінням або після, за наявності 6-8% рослин з гусеницями 1-2 вікової групи, рекомендується використовувати препарат Кайрос у нормі 0,15 л/га або Твікс у нормі 1,5 л/га.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *