Аграрії не засіють до 15 млн га, якщо не відновиться експорт зерна

10-15 млн га землі наступного року можуть опинитися «у простої», якщо Україна не досягне показника експорту зерна хоча б у 4-5 млн т на місяць.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон в інтерв’ю «Укрінформ».

Він зазначив, що аграрії вже намолотили понад 4 млн т пшениці, ячменю й гороху. Проте наразі головне питання агровиробників не у збиранні. Ключова проблема — зі збутом.

«Аграрії на контрольованій території України цього року зберуть загалом 70-75 млн т зернових і олійних культур. Подальше звільнення захоплених українських територій додаватиме до цього валу ще мільйони тонн агросировини. Але за сьогоднішніх темпів продажу за кордон у 2 млн т на місяць експортувати торішні залишки і новий врожай доведеться ще три наступних роки», — пояснив експерт. 

Через неможливість у достатній кількості експортувати сільгосппродукцію в аграріїв немає виручки. Більше того, вони змушені додатково витрачатися на «понаднормове» зберігання зерна, підкреслив Роман Сластьон.

«Без обігових коштів опиняється під загрозою посівна 2023 року та оплата оренди землі. Питання орендної плати постає особливо гострою соціальною проблемою, адже напряму стосується добробуту 7 млн пайовиків.

До того ж відсутність можливостей для експорту та великий вал знижуватимуть внутрішні ціни, коли просто не буде жодного сенсу збирати, сушити зерно, не маючи змоги його продати», — додав він.

Як наслідок: наступного року до 10-15 млн га землі не використовуватимуться сільгоспвиробниками.

«Щоб підтримати аграріїв та зберегти потенціал українського агросектору, державі потрібно продовжити кредитну програму 5-7-9% на збиральну кампанію або хоча б запровадити її на осінню посівну. Інакше сільгоспвиробники просто не посіють озимі. Оскільки це — питання світової продовольчої безпеки, то ми сподіваємося на звернення держави до міжнародних організацій чи до інших країн із тим, щоб вони надали цільові кредити аграріям. Коли ситуація більш-менш стабілізується, ми зможемо повернути ці гроші. Головне, щоб нам підставили плече зараз, аби сільгоспвиробники могли пережити цей тяжкий час», — додав Роман Сластьон. 

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *