Земля генерує 14% надходжень до бюджетів громад

Бюджети громад завдяки обігу та використанню сільськогосподарської землі отримали від 4,4 млрд грн, або 14% усіх податкових надходжень (31,2 млрд грн).

Про це свідчать дані KSE Агроцентру в новому випуску аналітичного огляду ринку земель України, підготовленого за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО.

Зазначається, що, за оперативними даними офіційного бюджетного вебпорталу Міністерства фінансів України OpenBudget, у жовтні 2023 року доходи від сільгоспземлі мають найвищу частку у податкових надходженнях громад Кіровоградської (30%), Одеської (19%) та Полтавської (19%) областей.

«Доходи громад від обігу та використання сільгоспземель у жовтні 2023 року зросли на 15% щодо аналогічного періоду 2022 року (3,8 млрд грн). Збільшення надходжень від землі відповідає зміні всіх податкових надходжень за цей період (+15% рік до року) на відміну від попередніх місяців, коли сукупні доходи зростали вищими темпами, ніж доходи від землі», — уточнюють аналітики. 

Найбільшими платниками податків та зборів від земель сільгосппризначення були юридичні особи. Сплата ними орендної плати (1,5 млрд грн) та земельного податку (0,7 млрд грн) забезпечила половину всіх надходжень від обігу та користування землею. Аграрії-ФОПи сплатили майже 1,7 млрд грн у вигляді єдиного податку, що здебільшого належить до нарахувань за 3-й квартал — ключовий сезон жнив та збуту зерна для малих фермерів.

Завдяки орендній платі та земельному податку, сплаченому фізичними особами користувачами та власниками земель сільськогосподарського призначення, бюджети громад отримали понад 0,4 млрд грн. 

«Сума надходжень за кожним зі згаданих джерел доходів перевищує аналогічні значення за жовтень 2022 року», — підсумували аналітики.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *