Уряд розширив грантову програму на переробку

Кабінет Міністрів України на засіданні 28 липня вніс зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

Як говориться у повідомленні Міністерства економіки, вже незабаром бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на деокупованих територіях, отримуватиме гранти на розвиток своїх переробних підприємств. А частина внесків отримувачів грантів може бути компенсована з місцевих бюджетів.

«Сьогодні ми робимо наступний важливий крок: розширюємо підтримку на бізнес, який працює на деокупованих територіях. Зважаючи на дуже складні умови, в яких працює цей бізнес, ми прописали спеціальні, відмінні від інших, умови: гранти покриватимуть до 80% вартості проєктів, ініційованих підприємцями», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Згідно з рішенням, відтепер гранти видаватимуться також підприємствам, що працюють на територіях, включених до Переліку територій, на яких велися бої і для яких визначено дату завершення бойових дій чи тимчасової окупації. Для отримання грантів такими підприємствами передбачено більш спрощені умови: заявники для перемоги в конкурсі мають набрати під час оцінювання заяв від 20 до 50 балів (для всіх інших показник залишається від 30 до 50 балів). Окрім того, в разі рівності балів гранти пріоритетно надаватимуться саме підприємствам, що працюють на деокупованих територіях.

Крім того, важливою новацією, затвердженою урядом, є можливість компенсації за рахунок місцевих бюджетів чи інших зацікавлених сторін до 50% (на деокупованих територіях — до 75%) коштів, які мають внести отримувачі грантів. Ця компенсація може здійснюватись зокрема у межах регіональних чи місцевих кредитних програм. 

Рішенням уряду схвалено й інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Зокрема: 

  • гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу;
  • діятимуть більш жорсткі вимоги до відповідності критеріям заявника (наприклад, відсутність податкового боргу, інформації про корупційні дії, шахрайство тощо) та проєкту (життєздатність бізнес-ідеї; реалістичність бізнес-плану тощо);
  • встановлено чіткі вимоги до розміру заробітної плати працівників, для яких створюються робочі місця;
  • заявники-акціонерні товариства мають подавати відомості про власників понад 25% акцій;
  • на грант не мають права претендувати суб’єкти господарської діяльності, в яких керівник, засновник чи бенефіціар є керівником, засновником чи бенефіціаром більше п’яти суб’єктів оподаткування.

Источник: www.agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *